ГРАФОЛОГ САД ЧЕШЉА СПИСКОВЕ: Централна изборна комисија БиХ одложила утврђивање изборних резултата за Добој

Љ. ЂУРИЋ

08. 12. 2020. у 06:08

ГРАФОЛОГ САД ЧЕШЉА СПИСКОВЕ: Централна изборна комисија БиХ одложила утврђивање изборних резултата за Добој

Са седнице ЦИК / Фото ЦИК БиХ

ЗА изборне пропусте у Добоју 15. новембра одговорност, поред актера у Добоју, сноси и Централна изборна комисија БиХ, која је дозволила низ нерегуларности када је та изборна јединица у питању.

Према процени аналитичара Момира Дејановића, из Центра за хуману политику, одлагањем утврђивања изборних резултата ЦИК ће покушати да колико-толико поправи своје пропусте.

- Дозволила је регистрацију више од половине фиктивних политичких субјеката од 85, колико их је учествовало на изборима, готово без изузетка од 34 тобожња независна кандидата се радило о доказаним страначким "ботовима". Касније није реаговала ни на састав бирачких одбора у којима су испред тих лажних кандидата били страначки активисти, организатори изборне преваре - каже Дејановић.

Са веб-сајта ЦИК-а скинути су претходно објављени изборни резултати за изборне јединице 038 и 105, односно за Добој и Сребреницу.

Објавом информације да ће се спровести опсежна истрага о целом изборном процесу у Добоју, онемогућен је приступ сајту Града Добоја, а тиме и Градске изборне комисије.

Почетком недеље у Добоју ће, осим и других истражитеља, свој посао започети и графолог, који ће по налогу ЦИК проверити бирачке спискове. Постоји изражена сумња да су их чланови бирачких одбора попуњавали потписима лица која уопште нису гласала, чиме је Добој рекордер ових избора са излазношћу од невероватних 73 одсто.

- Ако се зна да је више од 20 одсто становништва у потрази за послом у иностранству, онда је јасно да је реч о организованој превари. Званично смо од ЦИК затражили увид у бирачке спискове на којима су потписи бирача за које је назначено да су гласали - каже Дејановић за наш лист.

СЛЕДЕ КРИВИЧНЕ ПРИЈАВЕ

У ГРАДСКОЈ управи Добој наступио је мук, мада прославе, пре неколико месеци, најављиване "историјске победе" на изборима 15. новембра, није ни било.

Засада је Окружно јавно тужилаштво због манипулација и изборних превара примило две кривичне пријаве, али су у припреми нове, које су најављене са доказима из опозиције.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)