НА „КРОВУ“ ЧАЈНИЧА СТАЗА ЗДРАВЉА: Рај за рекреативце по узору на холандску трим стазу

Р. МИЛОВИЋ

05. 12. 2020. у 18:18

РЕТКО који град се може похвалити шеталиштем кроз шуму, какво има Чајниче.

НА „КРОВУ“ ЧАЈНИЧА СТАЗА ЗДРАВЉА: Рај за рекреативце по узору на холандску трим стазу

Фото: Р. М.

Стаза са атлетским реквизитима, буквално иде изнад кровова града. Ходаш, као да летиш и тако више од три километра. Урађена је у прошлом веку.

По угледу на холандске трим стазе, проф. Богдан Максимовић, бивши декан факултета у Сарајеву, урадио је 50-тих година прошлог века пројекат „Стазе живота“ у Чајничу, који је, уз помоћ радника овдашњег шумарства, реализовао Владе Лаковић, сад већ покојни професор фискултуре из Чајнича. Одласком Влада бригу о шеталишту преузео је његов син, Милош, дипломирани агроном и секретар УГ „Ми волимо Чајниче“.

- Дужина стазе је 3.100 метара, а на њој је, у краћим размацима изграђено 10 препона из атлетских дисциплина. Почиње од хотела „Орјент“, који доминира изнад града, а пречицом се готово за пет минута може попети на почетак стазе, која иде изнад центра града. Иде се недирнутом природом између столетних оморика и јела. Практично прашума изнад града. Недавно смо, радним акцијама, уз „Стазу“ завршили и изградњу терена за тенис – каже за „Новости“ Милош-Мијо Лаковић.

У Чајничу се, према причи дедова наших саговорника, пре 115 година, у садашњој башти затвореног хотела „Чајниче“ играо хокеј, јер се центар града налази на 816 метара надморске висине. Наравно, играли су то Аустроугарски жандари..

- Чланови Удружења „Ми волимо Чајниче“ имају у плану да оформе и школу скијања, која је давно угашена, а у време ове пандемије вируса корона имаће за циљ да овдашњој младости пружи могућност бављења здравим спортом у природи, како би што мање времена проводили у кафићима.

Да за „стазу живота“ има наде и будућности уверили су нас овдашњи дечаци, ученици ОШ „Јован Дучић“ које смо затекли у рекреативном вежбању.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)