РЕШЕЊЕ ИЛИ БЛОКАДА ГРАНИЦА! Сточари у БиХ не могу да продају 15 милиона литара млека

В.Митрић

05. 12. 2020. у 13:34

РЕШЕЊЕ ИЛИ БЛОКАДА ГРАНИЦА! Сточари у БиХ не могу да продају 15 милиона литара млека

Фото: В. Митрић

ПРЕДСТАВНИЦИ пољопривредних произвођача из РС, ФБиХ и Брчко дистрикта, на скупу чији је домаћин била Градска управа у Бијељини, сагласили су се треба да се заштити домаћу производњу, али и да желе још веће подстицаје.

Тако ће, већ на првој седници локалног парламента у Бијељини, како је рекао овдашњи начелник Одељења за пољопривреду, Стеван Тивковић, бити упућен предлог да новац, за ову намену износи 2,5 милиона конвертибилних марака, уместо досадашњих 1.1 милион КМ.

Председник Регионалног удружења пољопривредних произвођача села Семберије и Мајевице Саво Бакајлић сматра да је пољопривредна производња у БиХ у веома тешкој ситуацији, па је навео податак да се број пријављених пољопривредних газдинстава у Семберији са 12.000 у 2015. години смањио на свега 3.700.

- Тражићемо од Министарства спољне трговине и економских односа БиХ да са њиховим представницима одржимо осастанак у наредних десет дана и да се коначно озбиљно приступи спасавању домаће производње и забрани прекомеран увоз. Није нормално да се цене свиња, јагњади, бикова и других животиња које узгајамо сада крећу од две до три КМ по килограму, да је премија за млеко најнижа у региону и тако даље... Ја сам своју производњу смањио за 50 одсто, јер сам схватио да се узалуд борим за неке ствари. Удружење ће тражити и састанак са премијером Вишковићем, како бисмо разговарали о буџету за пољопривреду – додао је Бакајлић.

Бранко Мастило, председник Удружења повртара Републике Српске, каже да је једна од последица пандемије вируса корона стварање огромних вишкова производа.

- Произвели смо много више хране због новонастале ситуације, али мала потражња, затварање ресторана и отежан рад других фирми и радњи који су били купци наше хране, довели су до безизлазне ситуације. Купус остаје на њивама, кромпир многи неће да ваде, јер знају да га неће продати и зато се надамо што скоријем састанку са представницима власти и доношењу конкретног плана, како бисмо сачували пољопривредну производњу – навео је Мастило.

Председник Удружења пољопривредника ФБиХ Неџад Бићо истакао је да у БиХ тренутно постоји 15 милиона литара млека који не могу да буду продати, као и велике количине меса и поврћа.

- Ако надлежни не донесу конкретне мере, могуће је да ћемо се одлучити за блокаду граница до Нове године – нагласио је Бићо.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)