“МРТВА ТРКА“ ИЗМЕЂУ ДВОЈИЦЕ УКРАЈИНАЦА: У Прњавору гласови из иностранства одлучују о одборнику

Нинко ЂУРИЋ

05. 12. 2020. у 13:33

“МРТВА ТРКА“ ИЗМЕЂУ ДВОЈИЦЕ УКРАЈИНАЦА: У Прњавору гласови из иностранства одлучују о одборнику

Фото: Општина Прњавор

САСВИМ је извесно да ће дилема коме ће припасти почаст и одговорност представника - одборника испред националних мањина у локалном парламенту „Мале Европе“, какав глас због многобројних националних мањина ужива Прњавор, бити отклоњена тек када се преброји и последњи глас путем поште пристигао из иностранства.

Мртва трка, од укупно пет кандидата, је између два припадника украјинске националне мањине - Бранка Декета, актуелног одборника у протеклом мандату испред Групе грађана, и Ивице Мађаровског, независног кандидата.

Према последњим, али и још неизбројаним гласовима путем поште из иностранства, Декет је преузео благо водство са свега три гласа.

Иначе, на опште изнанеђење чак и добрих познаваоца политичких прилика у Прњавору, титулу победника „домаћих гласова“ понео је Мађаровски са 155 гласова.

- Други са 12 гласова мање (143) је Бранко Декет, следе Фрањо Ровер испред италијанске националне мањине са 87 и Томислав Прерадовић (Покрет Мост 21) и Сандра Синакијевић (Савез младих снага) са по четири гласа - обелоданио је ЦИК БиХ резултате редовних гласова, где је Декет добио још један глас (144) у „Одсуству, мобилни тим и ДКП“.

Фото: Н. Ђурић

Мађаровски

Мађаровски је, по многим проценама, приредио изненађење као тотална политичка непознаница са тек првим политичким појављивањем, наспрам фаворита и већ ранијих одборника Декета и Фрање Ровера, иначе, актуелног председника Савеза националних мањина РС.

- За свој програм и виђење одборника националних мањина сем многобројне родбине и пријатеља, као запослен у два велика продајна објекта стекао сам и многе друге поборнике - гласаче, тако да искерено нисам изненађен својом победом у конкуренцији „домаћих гласова“. Надам се да ћу бити нови одборник и да ће тако остати и након пребројавања ткозваних врећа из иностранства - каже за „Новости“ Мађаровски.

Фото: Н. Ђурић

Оптимизам, међутим, не напушта ни Декета који не крије да су му сада адут управо гласови из иностранства. То је потврдио и последњи извештај ЦИК-а, по којем је Декет са пристиглих 14 гласова, у односу на Мађаровског и остале протукандидате који нису добили ни гласа, прешао у водство са 158, односно са три гласа више.

- Очекујем да ћу добити још који глас из иностранства где имам многобројну родбину, чиме ће моја победа и нови мандат бити оверени - оптимистички нам је телефоном најавио , из УКЦ РС Бањалука, где је збринут услед заразе вирусом корона.

Фото: Н. Ђурић

Бранко Декет

 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)