БУРНО У САРАЈЕВУ: На седници ВСТС пет чланова затражило оставку председавајућег

С.М.

03. 12. 2020. у 15:57

НА ванредној седница Високог судског и тужилачког савета (ВСТс), донела је и ситуацију да пет чланова ВСТС у својим иступима од Милана Теглетије, председника Савета затраже да из моралних разлога поднесе оставку.

БУРНО У САРАЈЕВУ: На седници ВСТС пет чланова затражило оставку председавајућег

Фото: Независне новине

Након излагања чланова ВСТС обратио се Милан Тегелтија, председник ВСТВ казавши да мора да одговори на нетачне тврдње и да се неће бавити снимком јер је све о томе на почетку рекао.

-Када је у питању ваш став о оставци на крају ћу се осврнути на њу. На почетку  морам да кажем, уз дужно поштовање свима, ви сте чланови Савета којем сам ја још председник. Мислим да мало ко у овом Савету има право да мени држи моралне лекције. Слободно изнесите све што сам икада урадио погрешно у овом Савјету, реците ако сам од било каога од вас тражио нешто што је неморлано и незаконито.Знате да се моје учешће у именовању  судија и тужиоца сводило учешћем на сједницама овог Вијећа, неке сам подржавао, неке нисам. Све ваше одлуке које сте доносили, иако се са некима нисам слагао, и нисам учествовао у њима, иза њих сам чврсто стајао  и нисам их доводио у питање, казао је Тегелтија.

Рекао је да, пре него пређу на закључке осврнућу се на дискусије чланова ВСТС Биљане Симеуновић и Берине Алихоџић.

-Код госпође Симеуновић нису биле само бруталне него лажне и неистините. Именовање главног окружног тужиоца у Бијељини, чини ми се да је тај конкурс поништен и госпођа Биљана Симеуновић била је кандидат на том конкурсу и није се појавила на интервјуу. Одлуку о поништењу конкурса није донио Милан Теглетија, него ово ВСТС. Потпуна је лаж, а сви сте сведоци овде, да сам ја јуче на припремном састанку за ову седницу, а успут речено непримерено је то износити, да сам ја рекао да ће у случају моје смене наступити некакви немири. Дакле, Симеуновић, нови члан Савета, на седници Савета, слагала и учинила директни дисциплински прекршај. Друга ствар, говорила је о неким лобирањима у Тужилаштву и да је њој неко нудио неку позицију, у животу сам је видио два пута, али сасвим сигурно, ја јој нисам ништа нудио, нити јој је ико ишта могао понудити у моје име. Чињенциа је да је на седници слагала да сам ја рекао да ће бити немирИ, казао је Тегелтија, додавши да је Симеуновић диркетно коментарисала садржај пријаве и њену правну квалификацију која је предата Тужилаштву БиХ.

Тврди да је она нарушила поверљивост састанка, а то је урадила и јуче још бруталније и то је што се тиче мене дисциплински прекршај.

Фото: Независне новине

- Чни се да она говори из властих фрустрација због избора који није прошла у Бијељини. Када је у питању Берина Алихоџић, она данас мени држи моралне лекције. ВИ сте држали мени моралне лекције. Ви. Добио сам обавештење док сте ви то говорили да сте ви директно, на првој седници Подвећа ФБиХ, када је био избор ваше сестричне, да сам  то знао ви данас не би седили овђе, да сте лобирали код чланова Подвећа да се ваша сестрична изабере. То ми је рекла бивша чланица Савета Ружица Јукић, да ли је то истина или није, ја имам поруку од госпође Ружице Јукић. Није коректно држати човеку лекције на било који начин, на овако јавној седници. Позивам Вас реците све, шта сам урадио погрешно на овом Већу, поручио је Теглетија.

Поручио је члановима Већа да је "секундарна виктимизација да човека који је жртва траже да поднесе оставку".

-Ја сам иза сваког од вас стао када сте имали проблеме. Човек сам који добро процењује ствари, макар мислим тако. Након што видим како ћете ви то да исформулишете, ја ћу се према томе и опходити, што значи, без намере да расправу одуговлачим овим ћу закључити расправу и позвати вас да сачините некакв предлог закључака који ћете ставити на усвајање, казао је Теглетија.

Рекао је да примедбу да се треба изузети, не прихвата јер се не води поступак против њега, него је расправа о актуелној ситуацији коју сам ја тражио и у којој ја равноправно учествује.Поручио је да, уколико ВСТС усвоји закључак да да остакву, он ће морати о томе да размисли.

Након овога обратила се Берина Алихоџић, казавши да је до сада мислила да је Тегелтија моралан човек, сад мења мишљење.-Не приличи вам да бивша чланица пошаље поруку рекла-казала и да то износи то. Очигледно су вас заболиле моје речи, јер сам рекла да је снимак потпуно логичан и то вас је заболило, казала је Алихоџић.

Симеуновић је рекла да није тачно да су њене изјаве неистините и лажне.-Објаснила сам зашто сам се пријавила у Вијеће, и није тачно да се нисам пријавила на интервјуу, појавила сам се јер су у комисији били чланови против којих се води поступак у  којем сам ја тужилац, каже Симеуновић, те додаје да се не ради о фрустрацији јер она годинама живи у Сарајеву.

Поручила је да Тегелтија јуче јесте рекао да ће доћи до подела уколико поднесе оставку и да се може десити "нека врста немира".Тврди да није коментарисала садржај пријаве, него да се Теглетија поистовећује са институцијом.

-Нисам чепркала него ми је послата та пријава, а после сам је прочитала и на вашем Твитеру и у другим медијима, истиче Симеуновићева.

Кес Ван Дер Wиде, међународни представник у ВСТВ укључио се у расправу, казавши да мора постојати одговорност за оно што је снимљено и да је, по неговом мишљењу јако лоша ситуаиција у ВСТВ и да је по њему најлогичније да Тегелтија одступи због интереса институције.

Тегелтија му је након тога поручио да он нема улогу надзорника овде него вишег саветника и да се не би требао након њега обраћати.-Чланови Савета су самостални, професионални, интелектуалци који сами могу доносити одлуке. Нису мала ђца. Мислим да је то погрешка. Дао сам, господину Кесу реч, а нисам морао, јер је ово седница, казао је Тегелтија.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)