ИНТЕРВЈУ Драган Лукач: Полиција не подноси политичке пријаве

Огњен МАТАВУЉ

01. 12. 2020. у 12:31

ИНТЕРВЈУ Драган Лукач: Полиција не подноси политичке пријаве

Фото Д. Поздеровић

ШТАБ за ванредне ситуације РС тренутно не разматра увођење полицијског сата и рестриктивнијих мера уочи новогодишњих празника, каже у интервјуу, за "Новости", министар унутрашњих послова Драган Лукач.

- Забраном кретања у ноћним сатима не бисмо много добили јер се зими не креће много људи. Већ имамо ограничено радно време угоститељских објеката, све је регулисано на одговарајући начин и нема потребе да уводимо мере које би могле донети проблеме економији и већини привредника.

о Како се МУП бори с епидемијом и да ли имате проблеме у раду?

- Досада смо имали око 500 заражених припадника, највише полицајаца. Тренутно имамо 60 активних случајева, али те цифре нису биле критичне да би могле ометати рад полиције.

о Доста се полемисало око кажњавања у вези с мерама Штаба, а приједорски суд је одбацио пријаву за кршење полицијског сата. Да ли ће то постати пракса?

- Санкционисали смо неодговорне појединце који се нису обазирали не то да могу бити преносиоци вируса и тако угрозити туђе животе. Одбацивање пријаве у Приједору је појединачан случај. У другим судовима то није пракса. Много је примера, у нашем судству, где се у истом предмету различито одлучивало.

ХЕЛИКОПТЕР ДО НОВЕ ГОДИНЕ


 о МУП РС је наручио три хеликоптера "ансат", од којих је један већ преузет. Када стиже у Српску?

- Формирали смо хеликоптерску јединицу и попунили је потребним кадром. Група техничара је завршила обуку, а први хеликоптер је већ у транспорту према Српској и ускоро ће стићи. Ради се о хеликоптеру опремљеном за превожење хитних пацијената, што је грађанима најпотребније. Надам се да ће до краја године бити у функцији.

о Пред изборе МУП је подносио кривичне пријаве против опозиционих начелника и стиче се утисак да су то политичке пријаве?

- Полиција о свакој истрази мора упознати тужилаштво, које даје сагласност. Истрага се не може покренути и завршити у току кампање. За такве истраге, нарочито када је у питању привредни криминал, потребно је дуже време и на крају тужилац цени да ли има елемената за процесуирања. Ако оцени да има, онда од инспектора тражи да му проследе извештај о кривичном делу. Можда су се датумски неке пријаве поклопиле пред изборе, али не бих то доводио у везу са "темпирањем" ради дискредитације. То је само извештај, а да ли ће бити подигнута оптужница и како ће суд одлучити ми не знамо.

Фото Д. Поздеровић

о Зашто је против Ненада Нешића пријава поднета након што је поднео оставку на место директора "Путева РС"?

- Па и медији су више од годину дана преносили информације да полиција истражује одређене радње везане за рад "Путева РС" и директора Нешића.

о Председавајући ПБиХ Милорад Додик сматра да се Нешић ту понео одговорно?

- То ће утврдити суд. Ни полиција, а ни политичари не могу пресуђивати у било ком предмету.

о Како ћете сарађивати с новим градоначелником Бањалуке?

- Имамо заједничке пројекте као што је постављање 330 надзорних камера у граду, од чега је пола већ постављено. Не видим разлог да се сарадња не настави, јер је то у интересу града и грађана. Свака сарадња у будућности од стране МУП РС ће бити спроведена на највишем нивоу.

о Да ли сте задовољни радом ПУ Бањалука, пошто је суд одбацио 200 пријава које се односе на чланове групе "Правда за Давида"?

- Све управе раде у складу са законом. Полицајци су евидентирали прекршаје, а ту се радило о нарушавању јавног реда и мира, и упутили пријаве суду или тужилаштву. Ми нећемо да се мешамо у рад суда, полиција ће наставити да ради у складу са законом. n

 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)