ОПТУЖНИЦА ПРОТИВ ВЛАДИМИРА ШПОЉАРИЋА: Председник Кантоналног суда у Сарајеву терети се за сексуално злостављање раднице

О. М.

27. 11. 2020. у 11:33

ОПТУЖНИЦА ПРОТИВ ВЛАДИМИРА ШПОЉАРИЋА: Председник Кантоналног суда у Сарајеву терети се за сексуално злостављање раднице

Фото: ЦИН

ТУЖИЛАШТВО БиХ подигло је оптужницу против Владимира Шпољарића (63), суспендованог председника Кантоналног суда у Сарајеву, којом се терети за сексуално узнемиравање и злостављање раднице тог суда.

У Тужилаштву наводе да је Шпољарић током 2018. и 2019. године, док је обављао функцију председника Кантоналног суда, у више наврата непримереним делима и поступцима вршио насиље, те сексуално узнемиравао радницу суда, која му је у више наврата указивала да су његови поступци непожељни и непримерени. Тиме је нарушио њен мир, душевно стање, телесни интегритет,

- Током сексуалног узнемиравања и злостављања Шпољарић је као надређени жртви упућивао претње угрожавањем њезиног запослења и егзистенције, те вишеструким непримереним поступцима, довео до озбиљног угрожавања телесног и душевног здравља оштећене - наводе у Тужилаштву БиХ.

Појашњавају да се Шпољарићу на терет ставља кривично дело из Закона о равноправности полова БиХ.

- То кривично дело је противно домаћим и међународним конвенцијама и актима којима се гарантује сигурност живота и здравља и заштите појединца од полне дискриминације - саопштило је Тужилаштво БиХ.

Додају да ће наводе оптужнице доказивати позивањем 15 сведока и стручних вештака, те прилагањем већег броја материјалних доказа.

Оптужница је прослеђена Суду БиХ на потврђивање.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)