НОВА ПОМОЋ ПРИВРЕДНИЦИМА: Влада дистрикта Брчко одрешиће кесу за предузетнике који су на губитку због њених мера

М. ДРАГАНИЋ

26. 11. 2020. у 16:56

НОВА ПОМОЋ ПРИВРЕДНИЦИМА: Влада дистрикта Брчко одрешиће кесу за предузетнике који су на губитку због њених мера

Перо Гудељевић и Мато Лучић

НА седници Колегијума Владе Брчко дистрикта БиХ одлучено је да се свим привредницима и њиховим запосленима за које су плаћени доприноси и остала давања, а који су погођени најновијим мерама, исплате плате у бруто износу.

Ово је након седнице изјавио Перо Гудељевић, шеф Одељења за привредни развој, додавши да је најављена помоћ део програма тог одељења.

- Имајући у виду да је мерама Владе које су ступиле у недељу увече у 22 часа угоститељима и још неким делатностима онемогућен рад, добили смо задужење да Одељење заједно са Дирекцијом за финансије припреми Програм за санацију штета, односно мера које ће Влада предузети како би оштећени привредни субјекти били намирени. Идеја је да то буде исплата бруто плате са припадајућим доприносима и порезима за време за које људи нису радили. Детаље ћемо знати кад будемо припремили тај програм који већ радимо и који ћемо у наредних четири до пет дана предложити Влади - рекао је Гудељевић.

Директор брчанске Дирекције за финансије Мато Лучић, подсетио је да сматра да је оправдан захтев привредника за субвенцијама.

- Настојаћемо да на основу релевантних евиденција у Дирекцији за финансије урадимо све на праведан начин. Сви они који имају пријављене делатности и раднике добиће помоћ. О коликој суми новца је реч, то је тешко у овом тренутку рећи. За ту помоћ у буџету дистрикта није предвиђен новац, али ћемо обезбедити средства да људи буду праведно обештећени - истакао је Лучић.

ПРОТЕСТ УГОСТИТЕЉА

НАКОН што је Кризни штаб за заштиту и спасавање Брчко дистрикта БиХ у петак 20. новембра донео мере о увођењу полицијског часа, и затварању кафића, кладионица, теретана и фитнес клубова, и забрану јавног превоза, а које су ступиле на снагу 22. новембра у 22 часа, јуче је због увођења тих мера испред Владе протестовало око 250 власника угоститељских објеката и њихових радника. Они су тражили омогућавање рада јер сматрају да се придржавају свих прописаних мера.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)