ИЗМЕНА ЗАКОНА ПРЕКРАЈАЊЕ ВОЉЕ ГРАЂАНА: Драшко Станивуковић о промени Закона о локалној самоуправи РС

С. М.

25. 11. 2020. у 18:47

ДРАШКО Станивуковић изјавио је данас да републичка власт припрема амандмане на Закон о локалној самоуправи "да би се развластили градоначелници у градовима."

ИЗМЕНА ЗАКОНА ПРЕКРАЈАЊЕ ВОЉЕ ГРАЂАНА: Драшко Станивуковић о промени Закона о локалној самоуправи РС

Фото: Глас Српске

Каже да оправдано сумња да ће се то у понедељак ставити на дневни ред НСРС по хитном поступку, с обзиром да то за сада није на званичном дневном реду.

- Подсетићу вас да се такво нешто десило у Скупштини када је измењен пословник где су смањене дискусије. Данас се припрема измена закона о локалној самоуправи да би се развластио градоначелник - нагласио је Станивуковић у обраћању медијима испред Скупштине, те додао да је према Европској повељи забрањено мењање закона после избора.

Новоизабрани градоначелник Бањалуке истакао је да су до сада "на све претње" одговарали мирољубиво.

-Исто тако смо подвукли да наше стрпљење има границе. Позивам их да то не чине и да поштују изборну вољу. Исто као што ја поштујем да немам скупштинску већину, тако и они морају поштовати да немају градоначелника. Уколико истрају у овом ја ћу позвати грађане на протесте. Ја нећу да будем енглеска краљица да протоколарно дочекујем људе и да немам никаква овлашћења - навео је Станивуковић.

Рекао је да нико не треба да се секира за скупштинску већину, јер се "ништа се не може без градоначелника."

- То значи да ниједан тајкун не може да гради нити ишта може без мог потписа. То њих боли. Њима руке дрхте око Бањалуке, казао је Станивуковић.

Портал Капитал јуче је објавио, позивајући се на изворе, да власт у Републици Српској увелико ради на изменама Закона о локалној самоуправи и да би се већ на наредном заседању Народне скупштине РС, која је заказана за 1. децембар, измене по хитном поступку требало наћи пред посланицима.

- Закон се мења у делу надлежности градоначелника, где се иде у правцу да његова функција буде протоколарна и да он минимално одлучује о процесима у граду. Функцију градоначелника преузеће градски менаџер који ће са приједлозима ићи пред скупштину - наводи се у тексту.

Изменама је планирано да градоначелник више не може предлагати начелнике оделења.

 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

KLIKNITE ZA VIŠE VESTI

Коментари (0)