ОШТАР ГОВОР ДОДИКА ПРЕД САВЕТОМ БЕЗБЕДНОСТИ: Нико нам неће забранити да сањамо своју слободу! (ВИДЕО)

Novosti online

24. 11. 2020. у 22:03

ОШТАР ГОВОР ДОДИКА ПРЕД САВЕТОМ БЕЗБЕДНОСТИ: Нико нам неће забранити да сањамо своју слободу! (ВИДЕО)

Фото: РТРС принтскрин

ДЕЈТОНСКИ споразум је један од најважнијих докумената међународног права након Другог светског рата - рекао је председавајући Председништва БиХ Милорад Додик обраћајући се Савету безбједности УН.

- Дејтонски споразум се не тумачи, он се примењује - додао је Додик.

Истакао је да је БиХ сложена заједница која се кроз Дејтон ослањала на оно што се примењивало и у САД.

- Високи представници су променили Дејтонски споразум, мењајући дух Дејтона. Педи Ешдаун, је кршио све могуће споразуме, а то је признао и у својој књизи. И сви су промовисали такву политику, све до Инцка - поручио је Додик.

Поновио је да нигде не пише да постоји Савет за имплементацију мира.

- Тај савет је, наводно, дао високом представнику да сам доноси и намеће законе - истакао је Додик и додао да међународни ниво није увео високог представника већ да га је увео Анекс 10.

Додик је поручио је да је мир кључна реч овог времена који је успостављен Дејтонском споразумом.

- Устав БиХ каже да се БиХ састоји од два ентитета и три конститутивна народа. Нигде не пише да БиХ има имовину, тако да Инцко не може да спречава инвестиције - каже Додик.

Рекао је да Србија хоће да оде високи представник.

- Хрватска исто, Република Српска жели да нестане високи представник, пола Федерације БиХ жели да он оде. А, он и даље манипулише и износи неистине. Злоупотребљава говорницу и кад говори, представља само један, бошњачки народ - поручио је Додик.

Додик је истакао да жели БиХ састављену из два ентитета и три народа.

- Уколико то није могуће, нико нам неће забранити да сањамо своју слободу - нагласио је Додик.

Он је поручио да Инцка треба послати кући и да "тамо ужива у апанажи коју је добио на муци народа у БиХ".

Навео је да су се вечерас чули и они који се лажно брину о народу Српске.

- Када је у питању Уставни суд, само радите оно што радите и у својим земљама у Уставним судовима - рекао је Додик.

Истакао је да поштује и жали за сваком жртвом рата, без обзира којој нацији припада.

- Завршен је рад Хашког трибунала у коме су Срби осуђени на хиљаду и сто година робије, а Бошњаци четрдесет и нешто године. То није сразмерно рату који је овде био. Имате човека који је у Сребреници убијао Србе о чему постоје видео записи, а њега Инцко и његови шефови из СДА сматрају "мајком Терезом", док је сваки Србин монструм који треба да буде кажњен тако што ће бити увучен у земљу у којој неће имати права. На то не пристајем као представник свог народа - каже Додик.

Он је напоменуо да је Република Српска за европски пут БиХ и да сва будућа решења морају бити у складу са Дејтонским споразумом.

Када је реч, каже Додик, о формирању нових органа на нивоу БиХ, онда Инцко неће да наведе да то могу само урадити стране које су потписале Дејтонски мировни споразум.

- Дакле, то су Република Српска и Федерација БиХ, а никако Инцко. Зашто је Инцко кршио међународно право? Биће пронађен начин да у правичној правосудној процедури затражимо и одбранимо своја права. Сада знамо да велики свет подржава велику имагинацију која се зове високи представник - рекао је Додик, који је и лидер СНСД-а.

Он ја навео да подржава суштинску реформу Изборног закона БиХ, а не ону коју заговара Инцко.

- Ова реформа мора поћи од једне суштинске ствари, а то је да људи морају бити видљиви у заједничким институцијама БиХ. Ако то немате, мислим да смо добро трасирали пут ка нестанку БиХ. Нећу прихватити сатанизацију Срба у Србији и Републици Српској и оно што није у и његовом интересу, јер је српски народ слободарски и жели да гради добру БиХ без високог представника - каже Додик.

Он је напоменуо да су избори у БиХ, након грађанског рата, били слободни и фер, што је оцијенио и ОЕБС и упитао ко је Инцко да тумачи изборе и како се бира Централна изборна комисија.

- БиХ саслужује мир и слободу као слободна земља састављена од два ентитета и три конститутивна народа. Све изван тога је згрожавање слободе и мира. Република Српска нема ратни план и план сецесије, али нам Инцко неће забранити нашу имовину - рекао је Додик.

Он је изразио задовољство што је чуо саговорнике у Савету безбједности УН чије народе и земље поштује.

- Нажалост, Инцко је схватио да има подршку, а не Дејтонски споразум. Ту јесте проблем, јер он урушава Дејтонски споразум, али када будем имао прилику борићу се за свој народ јер је частан и слободарски. БиХ може да опстане са два ентитета и три народа, док Хрвати не затраже свој ентитет што би био поштено и фер - рекао је Додик и навео да не подржава ратне злочине.

Када је реч о табли која је на Палама постављена првом предсједнику Републике Српске Радовану Караџићу, Додик је навео да је постављена када Караџић није пресуђен и позвао Инцка да је, када буде спреман, заједнички скину.

Он је поново да подржава Дејтонски мировни споразум, европски пут БиХ, али не и чланство у НАТО савезу.

- Заједнички морамо очувати мир на овим просторима за шта се свесрдно залажем - закључио је Додик.

Додик се обратио на састанку видео линком и ово је први пут да се један званичник из Републике Српске обрати Савету безбједности УН.

Анкета

Да ли сматрате да је Доналд Трамп покраден на изборима?

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (4)

Ivan

26.11.2020. 01:12

Bilo bi pravedno da i Hrvatska dobije jedan deo teritorije tj. entitet na kojem živi većinski Hrvatski narod. Mi u Srbiji mislimo da je to jedino pravo rešenje ali ne i da neko jedan narod postavlja iznad druga dva koja u toj zajednici naroda živi. Drugo niko nema pravo da tri naroda prisiljava da žive zajedno u nekoj kvazi državnoj tvorevini ako oni to ne žele, pa zvala se ona i BiH. Bih mora da pretrpi promene tako što će Republika Srpska pripasti Srbima, teritoriju gde žive Hrvati Hrvatima i deo gde žive Bošnjaci Bošnjaci a. Tek onda kad se pristupi rastavljanju može da dodje do sastavljanja tj. do toga da svaki nezavisni entitet može po svojoj volji da saradjuje sa druga dva entiteta i kroz ekonomiju i kulturnu saradnju podignu nivo komunikacije do nivoa do kojeg oni sami žele da saradjuje. Jedino će takva saradnja biti jedino ispravna saradnja u kojoj će svaki entitet tj. država za sebe da gradi svoju ekonomiju i podiže stepen svoje svesti, saradnje i suživota sa drugim državama oko sebe . BiH je bila tvorevina koju su decenijama gradili podjednako sva tri naroda i pravedno je da svaka od ova tri naroda dobije svoj deo koji joj po pravu i pravdi pripada.

buki

28.11.2020. 20:10

@Ivan - Mislim da su Hrvati potpuno nezasluženo dobili onoliku Hrvatsku i da im nikako ne bi trebalo dati još. Osim toga, nijedan Hrvat nije proteran iz bilo koje bivše republike i zaista nema potrebe da se Hrvatska proteže do poslednjeg Hrvata. Srba je samo iz Hrvatske i BiH proterano preko milion, sa kosova 250.000 i nisu dozvolili ni da ostanu da žive na svojim ognjištima, a kamo li da se srpski narod izjasni gde želi da pripadne. I pored toliko proteranih i ubijenih Srba, opet ih je u bivšim republikama ostalo da živi (kako, to samo oni znaju) veliki broj, pa bi mogao i neki Hrvat živeti van granica Hrvatske.