ПРИЗНАО УБИСТВО, ИСТРАГА ТАПКА: Да ли невин човек лежи у затвору за убиство боксера Слободана Илића из Бијељине?

О. МАТАВУЉ

25. 11. 2020. у 07:13

ПРИЗНАО УБИСТВО, ИСТРАГА ТАПКА: Да ли невин човек лежи у затвору за убиство боксера Слободана Илића из Бијељине?

Фото: О. Матавуљ

РЕПУБЛИЧКО јавно тужилаштво РС обуставило је истрагу против Миленка Лакића за убиство боксера Слободана Илића из Бијељине, које је недавно признао!

Признање је дао у КПЗ Фоча, где издржава 35-годишњу казну затвора, у присуству сведока и адвоката Душка Томића, наводећи да је он убио Илића, а не Југослав Ераковић који је за тај злочин правоснажно осуђен на 18 година затвора.

Томић је то пријавио Тужилаштву и уз признање доставио изјаве четворице сведока који потврђују Лакићеве наводе, али је истрага обустављена уз образложење да не постоје основи сумње да је Лакић извршио Илићево убиство. У наредби о неспровођењу истраге Тужилаштво наводи да је детаљно разматрало признање и приложене изјаве сведока и утврдило да не одговарају чињеницама утврђеним у поступку против Ераковића.

Томић каже да је једина истражна радња, која је по његовој пријави спроведена, било саслушање Лакића од стране полиције.

- Сведоци нису саслушани, већ је Тужилаштво наводно анализирало њихове изјаве. Али наводе из изјава, да је Лакић пуцао у Илића, тужилац не сматра релевантним. Тужилац нетачно интерпретира ток поступка против Ераковића, тврдећи да се Лакићев ДНК не подудара са пронађеним биолошким траговима, иако такав доказ није спроведен у поступку Ераковићу - каже Томић.

Драгиша Јокић, Ераковићев бранилац такође сматра да неко не жели да се поступак против његовог клијента понови.

- Ако се настави са опструкцијом утврђивања истине око убиства Илића, бојим се да ћемо отворити Пандорину кутију у случају Ераковић, што не бих волео, имајући у виду адвокатску етику. Али ако држава нема слуха да исправи очиту грешку, питање је имам ли ја право да допустим да невин човек издржава казну од 18 година за нешто што није урадио, за рачун колегијалности - истиче Јокић.

НЕ ЖЕЛЕ ДА УТВРДЕ ИСТИНУ

ДУШКО Томић каже да је један од разлога због којег Тужилаштво не прихвата Лакићево признање то што у исказу није открио саучесника у убиству.

- Очито је да тужилац није поступао по одредбама ЗКП РС и да неко не жели да се утврди права истина. То нигде у свету није забележено да неко призна злочин и укаже на сведоке, а тужилаштво не процесуира - рекао је Томић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)