ДОДИК О ИНЦКУ: Високи представник не може више српској да учини никакво зло

srna

23. 11. 2020. у 23:51

ПРЕДСЕДАВАЈУЋИ и српски члан Председништва БиХ Милорад Додик изјавио је да Републици Српској више никакво зло не може да чини ни високи представник, мада стално то покушава, али да су његова решења увек привремена.

ДОДИК О ИНЦКУ:  Високи представник не може више српској да учини никакво зло

Фото: Танјуг/Драган Кујунџић

Додик је рекао да БиХ има међународну супервизију и међународни протекторат, у којем влада странац који није изабран.

Он је подсетио да је Анекс 10 Дејтонског споразума увео високог представника, који је требало да буде тумач цивилног дела споразума и нема извршну власт, а онда су наметнута "бонска облашћења" да високи представник доноси законе.

- Ти закони које доноси високи представик су неодрживи, мењају Устав БиХ. Ако се промени устав, онда легализујемо све што су урадили. Онда је све готово, затварамо радњу. Ми Срби то не смијемо дозволити - рекао је Додик за ТВ Хепи.

Он је навео да припада људима који не верују у БиХ.

- Срби су само тражили дејтонски статус и то не можемо да добијемо - рекао је Додик.

Он је подсетио да је и Венецијанска комисија рекла да је високи предаставник вишак и да не може земља у ЕУ са међународним протекторатом, додајући да су онда отишли још даље у тој "запетљаности" и убацили три странца у Уставни суд, који са Бошњацима чине већину и доносе одлуке и законе.

- То нигде нема. Ја сам тражио, то нигде нема. Ако је ишта доказ суверенитета, то је да уставни суд мора да буде неприкосновен - рекао је Додик.

Фото: Д. Поздеровић

Додик је оценио да Република Српска само озбиљним приступом може да сачува своју позицију, жели у ЕУ, али да се уважи реалност у БиХ, те подсетио на примјере Белгије, Немачке, Аустрије, које су чланице ЕУ.

- Ми само тражимо да будемо видљиви онолико, колико смо у Уставу. Ако нам кажете да је европски циљ да се одрекнемо механизма у којем се штитимо да нас прегласају у БиХ, онда то не може да се деси. То није фер ни коректно од странаца да се тога одрекнемо - рекао је Додик, наводећи да је спреман да то каже, без обзира колико ЕУ била моћна.

Он је рекао да се не зна шта носи историја и да ли ће за 50 година да постоји ЕУ, или ће још неке земље да изађу, а Српска би требало да преда нека своја права.

Додик је навео да је проблем што се покушава да се моделира БиХ, да се прихвати доминација грађанског концепта - један човек, једна глас, али да је то могуће само у доминантно једнонационалним земљама, док је у вишенационалним то проблем.

- Постоји једна пропаганда који иде за тим – `пусти ове приче о борби за државу, да видимо од чега се живи - навео је Додик напомињући да се, у ствари, без државе не може да живи.

Додик је рекао да у контактима са странцима постоји ниво до којег он може да прича и да они никада не кажу да треба укинути Републику Српску, али све раде на томе, иако причају да долазе у доброј намери.

Милорад Додик / Фото Д. Поздеровић

- Тачно знам шта Република Српска хоће, а шта неће. Хоће да буде део дијалога. А шта неће? Та врста прича о промени устава коју нам намећу, да легализујемо неке њихове ствари које су већ учинили, а да ми само дигнемо руку, то се неће десити док ја и моји људи седимо и бранимо интересе Српске - рекао је Додик.

Према његовим речима, да ли ће доћи нека генерација која ће то урадити, то је у рукама народа.

- Тај велики демократски свет, под наводницима, стално је очекивао да Српска ћути, наметали су промене устава. Мени никад неће бити досадно да говорим да не постоји у уставу правосуђе, тајне службе, било какви приходи на нивоу БиХ. А данас све то има - рекао је Додик.

Додик је нагласио да тражи да се примени међународни уговор, а да њему кажу да зато руши Дејтон, што је апсурдна ситуација.

- Познате су методе странца `завади, па владај`. Странци раде најчешће субверзивно и када делује да помажу. То сам окусио на многим местима - рекао је Додик.

Додик је подсетио да нико од странаца није реаговао на Резолуцију СДА, у којој се залажу за БиХ без Републике Српске, са регијама, у којима Срби не би могли да спроводе своју аутентичну и националну политику, док осуде све из Републике Српске на сам помен да је БиХ тешка и неодржива, да нема базичног конзенсуса.

Говорећи о ултиматуму високог представника Валентина Инцка да се скине плоча са именом Радована Карацића на Палама, Додик је рекао да се тражи од њега да ту плочу скине, али да та прича није уопште у надлежности Председништва БиХ.

- Шта то значи ако од мене траже да физички скинем плочу. С друге стране, у Сарајеву су улице, школе по њиховим злочинцима и то никоме не смета. Од страдалих Бошњака покушавају да нам наметну причу о геноциду, а за страдање Срба ништа. То је недоспустиво - навео је Додик.

Фото Д. Поздеровић

Говорећи о Сребреници, Додик је рекао да се о томе није ништа причало до 2001. године, па чак ни после Дејтона 1996. године, а Алија Изетбеговић није ниједном отишао у Сребреницу, него" та харанга да је то геноцид почиње одједном 2001. године доласком Педија Ешдауна за високог представника".

Он је подсетио да је тадашња Влада Републике Српске под међународним претњама и притиском усвојила извештај о Сребреници, као и да су смењивани српски политичари, полицајци, без могућности да се жале.

Додик је рекао да ниједна хашка пресуда није дошла до убијених 8.700 Бошњака у Сребреници, како је писало у том извештају, те додао да је немогуће да је за тих седам сребреничких дана побијено толико људи, али је тај извјештај у Хагу коришћен као чињеница, те да га је касније Српска поништила.

Он је подсетио да су у Српској формиране две експертске комисије за страдање Срба у Сарајеву и за Сребреницу, те да је извештај за Сарајево, који су написали најеминентнији стручњаци из области страдања, демографије, историје, геноцида, презентован и показао да је 11.000 Срба нестало и убијено у различитим приватним и другим затворима које је организовала такозвана Армија БиХ.

Додик је рекао да у Сарајеву неће да објасне шта је било у тим логорима, јер желе да нестану Срби који су прошли кроз те логоре, јер постоји још живих сведока, а до сада нико није отворио никакав процес.

Фото: Новости архива

- У том извјештају се каже да су Срби као национална заједница угушени и нестали у Сарајеву, што је озбиљна квалификација. На том простору је било 158.000 Срба, а сада неколико хиљада - рекао је Додик.

Он је навео да су Срби на подручју Сарајева имали више од 50.000 стамбених јединица и пословних објеката, а извлачи се рачуница да је то 50 милијарди КМ богатства, не рачунајући путеве, јавне објекте, позоршита и друго шта је прављено од заједничких средстава, што говори о сатирању Срба.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

НИКАД ПРОВОКАТИВНИЈА: Рајковићева жена запалила мреже облинама - купаћи, а преко само мрежа (ФОТО)