У БРЧКОМ УВЕЛИ ПОЛИЦИЈСКИ САТ! Ђаци у Републици Српској, осим у неколико основних школа, од данас поново у клупама

О. МАТАВУЉ

23. 11. 2020. у 06:08

У БРЧКОМ УВЕЛИ ПОЛИЦИЈСКИ САТ! Ђаци у Републици Српској, осим у неколико основних школа, од данас поново у клупама

Фото Брчкоданас

ЗБОГ погоршане епидемиолошке ситуације у Брчко дистрикту синоћ су ступиле на снагу пооштрене мере Кризног штаба и полицијски час, који траје од 22 до пет часова ујутро.

Нове мере у Брчком биће на снази наредних 14 дана и обухватају обуставу рада свих школа, јавног превоза, угоститељских објеката, кладионица, теретана, фитнес центара, и забрану свих јавних окупљања.

С друге стране, у Републици Српској ученици су се од јутрос вратили у школске клупе, изузев у граду Требињу, ОШ "Горња Слатина" у Шамцу и Католичком школском центру у Бањалуци, којима је на личних захтев одобрено одржавање наставе на даљину.

Шеф Одељења за здравство у Влади Брчко дистрикта Акиф Пезеровић рекао је да су се пооштравање мера одлучили након сагледавања епидемиолошке ситуације. Појаснио је да се забрањују сви облици јавног окупљања, укључујући и већа окупљања у приватним објектима.

- Рад јавних установа биће организован тако да се избегне присуство већег броја људи на радом месту - рекао је Пезеровић.

Раније је брчанска полиција обавестила све привредне субјекте да им мејлом доставе спискове радника који су ангажовани за рад у ноћном смени, како би се могли кретати током полицијског сата. Штаб је задужио Дирекцију за финансије Брчког да направи одређени план обештећења лица која по наредби неће моћи да раде и обављају делатност.

Новим мерама уведен је посебан режим рада и ЈЗУ "Здравствени центар Брчко" где су затворене подручне амбуланте, а с радом ће наставити четири здравствене станице. Новим мерама у Брчком обухваћене су сахране и џеназе, на којима ће моћи да присуствује до максимално 30 људи. Верским представницима је препоручено да обреде одржавају на начин како је то рађено у марту и априлу.

- Очекујемо да ће се, уз придржавање свих мера и наредби Кризног штаба, епидемилошка ситуација побољшати у наредних 20 до 30 дана - истакао је Пезеровић.

Салони лепоте, хипермаркети, супермаркети и сви остали објекти који нису обухваћени наредбом штаба настављају свој рад по раније утврђеним мерама. Обданишта, такође, настављају са радом.

Директор брчанског Дома здравља Борислав Ђулабић рекао је да су нове мере изнуђене неодговорним понашањем људи.

- Здравствени систем је на ивици пуцања. У болницама се налази око 100 пацијената, капацитети су попуњени - рекао је Ђулабић.

У Брчком је јуче регистровано осам нових случајева заразе вирусом корона, док су две особе преминуле.

ШАРОВИЋ ПОЗИТИВАН

МИРКО Шаровић, председник Српске демократске странке (СДС), позитиван је на вирус корона, потврђено је из странке. Шаровић се осећа добро и у изолацији се налази од четвртка.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)