ДОДИК УПОЗОРИО НА ОПАСНОСТ, ПА САОПШТИО: Преузимам место председавајућег Председништва

Novosti online

18. 11. 2020. у 21:05

ДОДИК УПОЗОРИО НА ОПАСНОСТ, ПА САОПШТИО: Преузимам место председавајућег Председништва

Фото Новости

СРПСКИ члан Председништва БиХ Милорад Додик изјавио је да се Дејтонски мировни споразум покушава разрушити интервенцијом високих представника.

Додик каже да Српска обележава годишњицу Дејтонског споразума, а Федерација БиХ не.

- У Српској је 21. новембра нерадни дан, јер сматрамо да треба славити мир - истакао је Додик, те додао да је његов предлог да се користе формулације из Дејтонског споразума.

Додик је истакао да је Дејтонски мировни споразум значајно урушен интервенцијом високих представника.

- Нико овде није задовољан, а неодрживо је да имате високог представника и стране судије у Уставном суду БиХ 25 година од потписивања Споразума - рекао је Додик.

Додик је рекао да од петка поново долази на место предсједавајућег Председништва БиХ и да има најава да би БиХ могао посетити високи представник за спољну политику и безбедност Жозеп Борељ.

- У Сарајеву покушавају да наметну спектакуларну причу да негде положимо венце, што је неприхватљиво. Лажна је прича Сарајева да је био антифашистички град у Другом светском рату. Сарајево је све године рата било мирно. Срби из овог града су тада поубијани, одведени у логоре и истјерани, а муслимани и Хрвати су живели мирно - каже Додик.

Поручио је да БиХ мора бити високо децентрализована.

- Не долази у обзир прича о апстрактним грађанима који одговарају Бошњацима, јер су они наводна већина. И попис становништва су урадили да би као имали неку већину, а лагали су да су Срби побили 300.000 Бошњака - рекао је Додик.

Додик је додао да ће Српска ускоро изаћи у јавност са извештајем о Сребреници и да ће се показати да је и прича о дешавањима у овом месту била спекулација за потребе тадашњих политика.

- Изнећемо истину пред грађане. Овде је свет формулисао политике на лажи да су Срби побили 300.000 Бошњака и силовали 60.000 жена. То се показало да је лаж, а на бази тога су кажњени Срби, јер им је одузета независност, гурнути су у БиХ и 25 година настоје да нас разграде, што нећемо дати - закључио је Додик.

(РТРС)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)