СТИГЛА ВАКЦИНА ПРОТИВ ГРИПА: Бранислав Зељковић, директор института за јавно здравство РС, о испорукама цепива

С. М. - В. М.

18. 11. 2020. у 08:20

СТИГЛА ВАКЦИНА ПРОТИВ ГРИПА: Бранислав Зељковић, директор института за јавно здравство РС, о испорукама цепива

фото В. Митрић

ВАКЦИНЕ против сезонског грипа стигле су у БиХ. У току је и процедура царињења, након чега се очекује њихова испорука Институту за јавно здравство РС, потврдио је директор Института за јавно здравство РС Бранислав Зељковић.

Иначе, за РС је набављено 25.000 четворовалентних вакцина за сезонски грип, од чега је 20.000 ових вакцина набавила Влада РС, а 5.000 Институт. РС је ове године набавила чак 7.000 вакцина више него прошле.

Када се говори о епидемији вируса коронс у РС, на последњем тестирању је потврђено још 362 лица од 1.053 тестирана узорка, док је пријављено 16 смртних случајева. На респиратору се налазе 74 пацијента. Зељковић каже да је 34,4 одсто позитивних у односу на тестиране.

- Издржали смо притисак и све здравствене установе на примарном нивоу успевају да прегледају пацијенте и одреде терапију. Битно нам је да испратимо предстојећи период када је реч о сезони грипа, али и када је реч о повратку деце у школе наредне седмице, и да надзиремо епидемиолошку ситуацију у предшколским установама - нагласио је Зељковић.

ТЕСТИРАЊА

У СРПСКОЈ је почело серолошко тестирање, а првих 100 узорака крви становника на подручју Фоче спремно је за анализу. У Бањалуци је такође започело серолошко тестирање у сврху утврђивања процента становништва које је прележало корону.

Иначе, на подручју Семберије је драматична ситуација са борбом против короне, а на лечењу у две ковид болницама у Бијељини је 106 болесника. Са тешком клиничком сликом, и даље, је више од две трећине оболелих, а животно угрожених је око 30, рекао је др Златко Максимовић, директор болнице "Свети врачеви".

- Ситуација у ковид болницама је и даље изразито тешка. И даље је више од трећине оболелих са тешком клиничком сликом, а међу њима све је више болесника средње и млађе животне доби. Пролазимо кроз најтежи период од почетка епидемије и сад су нам је најпотребнији дисциплина и јединство. Од тога како се будемо понашали у овом периоду, зависиће и даљи ток епидемије - поручио је професор др Златко Максимовић.

фото илустрација Независне

До сада је у РС потврђено 25.818 случајева вируса корона, а преминуло је 749 особа. Укупан број хоспитализованих је 1.240.

 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)