ПОБЕДА У 41 ОПШТИНИ БОЛИ ПОРАЗ У БАЊАЛУЦИ: Странка Додика добила већину гласова на локалним изборима у РС, али изгубила два важна центра

С. МИШЉЕНОВИЋ / О. МАТАВУЉ

17. 11. 2020. у 08:40

ПОБЕДА У 41 ОПШТИНИ БОЛИ ПОРАЗ У БАЊАЛУЦИ: Странка Додика добила већину гласова на локалним изборима у РС, али изгубила два важна центра

Фото Новости

РЕЗУЛТАТИ локалних избора у Републици Српској показали су да дефинитивно постоји незадовољство грађана тренутном власти на челу са Савезом независних социјалдемократа (СНСД) чији је председник Милорад Додик.

Грађани су казнили СНСД, пре свега у Бањалуци, где је победу за градоначелника однео Драшко Станивуковић, кандидат опозиционе Партије демократског прогреса (ПДП), и тако после две деценије скинуо СНСД са места градоначелника у највећем граду Српске.

СНСД је поражен и у Бијељини где су подржали Мићу Мићића, који је 15 година био градоначелник овог града. Победу је испред СНСД однела Српска демократска странка (СДС), чији је Мићић био вишегодишњи члан, али их је напустио прошле године.

Ипак, иако су СНСД и Милорад Додик доживели јаке ударе у Бањалуци и Бијељини, гледајући бројке, ова странка је убедљив победник локалних избора у РС, јер је добила начелнике и градоначелнике у 41 општини, од укупно 64. То је за једну општину више него на изборима пре четири године. Такође, СНСД је први пут победио у Приједору, где је деценијама суверено владао Демократски народни савез.

Фото Новости

Без обзира на освојену власт у 41 општини победа из угла СНСД није потпуна, јер су изгубили трку за градоначелника Бањалуке. Оно што јесте чињеница да пораз Игора Радојичића, актуелног градоначелника Бањалуке, иде и на душу коалиције окупљене око СНСД. Коалиција која је подржала Радојичића, чак девет странака, на изборима је укупно освојила близу 70 одсто гласова, али је Радојичић изгубио трку за градоначелника од Станивуковића и ту се видело да су странке пре свега радиле за себе а не за Радојичића. Милорад Додик, лидер СНСД, и сам је потврдио овај податак.

Како би ублажио пораз за градоначелника Бањалуке, Додик је дан након избора потписао коалициони споразум са члановима владајуће коалиције који су добили мандате у Бањалуци.

- Потписали смо коалициони споразум о формирању скупштинске већине у Бањалуци у коме су СНСД, Уједињена Српска, Демократски савез, Градски одбор Демократског народног савеза и Социјалистичка партија. А синоћ је СНСД одлучио да раскине коалициону сарадњу на свим нивоима са Социјалистичком партијом Српске (СПС), која је одбила да потпише овај споразум.

БИЈЕЉИНА, Фото Б. Милошевић

Додик сматра да је СНСД остварио добар резултат који је покварио губитак Бањалуке.

- Ми смо се већ консолидовали и прегруписали. Имамо 41 општину сигурну, а вероватно ћемо имати 45 општина, кад додамо оне које су добили наши коалициони партнери Уједињена Српска и Демократски савез - рекао је Додик.

СДА ИЗГУБИО САРАЈЕВО

"ЧЕТВОРКА" СРУШИЛА БАКИРА

НАКОН деценија суверене власти, СДА и Бакир Изетбеговић, изгубили су власт у Сарајеву. Пораз Изетбеговића и политике СДА дошао је од стране "Четворке" коју су на изборима на подручју Сарајева чинили Наша странка, Народа и Правде, Независна босанскохерцеговачка листа и Социјалдемократска партија. Ова грађанска иницијатива однела је убедљиву победу у Сарајеву, а победу су оправдали да је грађанима Сарајева досадила СДА као и многобројне афере у којима су учествовали чланови СДА.

Фото Танјуг

- Ово је било далеко више од локалних избора. У Сарајеву је био референдум у каквој БиХ желимо живети. Грађани Сарајева су невиђеном већином казали да не желе живети у етничким торовима - рекао је Предраг Којовић, председник Наше странке.

Бакир Изетбеговић, председник СДА, казао је говорећи о резултатима у Сарајеву да главни град зна бити хировит и гласати против, а не за.

- Нешто се у Сарајеву десило како не треба - казао је Изетбеговић, признајући да је опозиција урадила добар посао. Напоменуо је да су се сви уротили против СДА, али и додао да је и поред изгубљеног Сарајева, СДА победник избора у Федерацији БиХ јер су победили у 30 општина и градова.

Политички аналитичари тврде да је СНСД доживео поразе у Бањалуци и Бијељини јер је грађанима досадила политика куповине политичара, посланика, начелника и градоначелника, а у свему део одлази и на отворени сукоб Додика са Ненадом Нешићем, председником Демократског народног савеза (ДНС). Наиме, ДНС је доскора био највернији партнер СНСД, али због сукоба на реалацији Додик-Нешић, ДНС је окренуо леђа СНСД и одлучио да гледа себе, а Нешић је чак позвао два дана пре избора чланство да подрже опозиционе кандидате.

- У Бијељини је народ послао поруку да се не може трговати њиховом вољом. На овом примеру је досадашња политика Милорада Додика претрпела потпуни пораз. Још једна стратешка грешка Додика је у великој мери довела до пораза, а то је његов напад на ДНС на месец дана пре локалних избора. Мислим да Додик није очекивао да ће ДНС изаћи из коалиције, а управо то се догодило и то је био тас на ваги који је добрим делом утицао на овакве резултате - каже, за "Новости", Велизар Антић, политички аналитичар.

Ко је Драшко Станивуковић, нови лидер Бањалуке

СТУДЕНТ У СТОЛИЦИ ГРАДОНАЧЕЛНИКА

ДРАШКО Станивуковић, члан ПДП, постао је са 27 година најмлађи градоначелник Бањалуке у историји, победивши актуелног градоначелника Игора Радојичића. Станивуковић је још увек студент, на трећој је години економије, али и посланик у Народној скупштини РС. Поручио је да ће факултет завршити кад постане градоначелник!

Политичку каријеру започео је још у 18. години, али први успех је забележио 2016. године када је изабран за одборника у Скупштини Града Бањалука, чиме је постао најмлађи одборник у историји локалног парламента. На општим изборима 2018. се кандидовао за Народну скупштину РС, и са скоро 20.000 гласова добио мандат посланика у НС РС. Освојио је појединачно највећи број гласова од свих кандидата за народне посланике у РС.

Драшко је у парламенту РС најгласнији критичар актуелне власти на челу са Милорадом Додиком. Бурне расправе између њих двојице су већ постале култне, а на једној од седница дошло је и до физичког напада на Станивуковића када га је ошамарио министар унутрашњих послова РС, Драган Лукач. Станивуковић је познат у јавности по честим указивањима на проблеме грађана. Део је грађанских окупљања, а и сам је био иницијатор неколицине.

Долази из имућне породице. Име је добио по стрицу који је убијен у рату као војник Војске РС. Само пре неколико месеци, за Додика је у Народној скупштини Станивуковић био "политичко недоношче, побачај, умишљен, болесно амбициозан, манипулатор, шарлатан".

- Твоје победе нема ни на видику. Јадна је Бањалука која би гласала за оваквог шарлатана - рекао је Додик 7. септембра у парламенту Српске.

Он каже да политика коју су годинама водили Милорад Додик и СНСД у овом тренутку долази на наплату код грађана.

- Они су направили велики број малих политичких партија и тако су желели да их лакше контролишу. У овом тренутку су управо те мале политичке партије оне које контролишу Милорада Додика и СНСД - поручио је Антић.

ПОБЕДА АБДИЋА

У ФЕДЕРАЦИЈИ БиХ је дошло до пада СДА у Сарајеву на локалним изборима, али и још једне победе Фикрета Абдића за начелника Велике Кладуше. У Травнику је на дан избора преминуо кандидат СДА за начелника Мирсад Пецо (63). Он је умро због последица вируса корона. Прелиминарни подаци показују да је Пецо освојио 3.000 гласова више од противкандидата Горана Пејаковића из ХДЗ БиХ.

Проф. др Драго Вуковић, политички аналитичар, каже, за "Новости", да је рано говорити о промени политичких снага у РС.

- Није овде на изборима победила опозиција у суштинском смислу, јер је дефинитивно СНСД још увек најјача партија у РС. Суштинске промене су могуће са јаком опозицијом. Ови избори то нису показали, али су најавили могуће правце у креирању нових политичких односа - појаснио је Вуковић.

Ненад Нешић, председник ДНС, каже, за "Новости", да је СНСД кажњен зато што није осетио тренутак у ком су морали заједно да направе промене и понуде грађанима нешто другачије.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)