ИЗБОРНИ ПРОБЛЕМИ У ДОБОЈУ: Борба посматрача за столицу

С. М.

15. 11. 2020. у 15:20

У ДОБОЈУ су током изборног дана евидентирани највећи проблеми у БиХ, а разлог је што се Градска изборна комисија стриктно придржавала инструкција ЦИК у Ковид условима.

ИЗБОРНИ ПРОБЛЕМИ У ДОБОЈУ: Борба посматрача за столицу

Фото: Љ.Ђ.

Иако је то закон налаже посматрачима политичких субјеката, удружења и другима ГИК није омогући улаз на бирачка места, већ је “вишку” пону|ено да стоје пред улазом или на ротацију дођу у одређено време, што су они одбили. Опозиционе странке су због тога организовале окупљања и протесте у градском парку испред Градске управе, а затим шетњом кроз град и испред зграде Окружног јавног тужилаштва.

Фото: Љ.Ђ.

Подсећамо, Централна изборна комисија БиХ је непосредно пред одржавање избора 15.новембра бацила врућ кромпир локалним изборним комисијама, наложивши им да морају обезбедити једнак третман свим политичким субјектима када су у питању посматрачи изборног процеса.

У Приручнику за изборне посматраче су то и озваничили, али истовремено прописали да минимална удаљеност свих особа унутар бирачког места мора бити најмање метар и по.

-То је могуће у некој филскуторној дворани и већим просторијама, али обзбедити те услове у једној просторији где су два или три бирачка места, што имамо случај код нас, ће то бити немогуће – рекао је “Новостима” председник Градске изборне комсије Добој Ненад Палексић.

Он је указао на обавезу да сваких сат времена проветравају и дезинфикују просторије у којима се обавља гласање, па је једини начин да посматрачи на смену улазе у објекат где се гласање обавља и добију прилику да имају увид у исправност одвијања изборног процеса. Другу опцију понудили су им да они који дођу први и заузму места до испуњавања услова из Правилника, посматрају изборни дан - каже Палексић.

Према бирачком списку Градске изборне комсије, на њему је 62.698 бирача, док према закљученом бирачком списку ЦИК право гласа има 63.711 бирача. Из иностранства путем поште у Добоју се може очекивати максимално 2.054 коверте, односно толики број бирача је оверен да моће гласати на овим изборима.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)