СРПСКА ОД СРБИЈЕ ДОБИЛА ВИШЕ НЕГО ОД БиХ: Додик и Брнабић потписали изјаву о реализацији новог пројекта

С.М.

13. 11. 2020. у 17:55

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик изјавио је да је Република Српска више добила од Србије само у посљедњих неколико година интензивне сарадње, него од БиХ за свих 25 година.

СРПСКА ОД СРБИЈЕ ДОБИЛА ВИШЕ НЕГО ОД БиХ: Додик и Брнабић потписали изјаву о реализацији новог пројекта

Фото: Влада РС

Након потписивања заједничке изјаве о реализацији пројекта ХЕС "Горња Дрина" у Бањалуци, пројекта Србије и Српске вредног 520 милиона евра, Додик је изразио захвалност председнику Србије Александру Вучићу и премијеру Ани Брнабић, који су, како је навео, сарадњу са Српском ставили у своје приоритете.

Додик је подсетио да Српска и Србија заједно обележавају шест битних датума из прошлости и то без оклевања и без слушања оних који би то да забране.

Фото: Влада РС

-Утемељили смо и заједнички празник који ће се обележавати у септембру, а то је празник Српског јединства, слободе и националне заставе. Ово што смо до сада урадили веома је импозантно. У свим градовима и општинама у Српској Србија је изградила или гради нешто од значаја за ту локалну заједницу, рекао је Додик новинарима.

Према његовим речима, Српска и Србија су сада у фази која мења много тога на овим просторима.

-Комуникацијски канали са Србијом су били веома запуштени и то није било случајно. Намерно се покушавало разјединити један народ на начин да се не граде мостови, путеви, жељезнице и аеродром, истакао је Додик.

Српски члан Председништва БиХ нагласио је да Српска и Србија имају пуно право да то промене.

-Ми Срби који овде живимо знамо да на жалост оних са којима дијелимо овај простор мисле да је сав њихов успех неуспех Србије или крах Републике Српске. Али, ми овде не желимо никоме ништа да учинимо нажао и све пројекте које радимо користиће и сви други, рекао је Додик.

Он је напоменуо да је такав пројекат и изградња ауто-пута од Раче према Бањалуци, те истакао да је Србија преузела на себе да финансира мост који је заједничка додирна тачка на Сави у Рачи, а који је огромна инвестиција.

-Сви морају да знају да је ово плодотворна сарадња коју ћемо и даље јачати. Радујемо се сваком успјеху Србије. Радујемо се признању европских институција, па и Светске банке, да је Србија на добром путу економског јачања и развоја, те да је Србија имала најбоље управљање кризом у региону и целој Европи, рекао је Додик.

Српски члан Председништва БиХ је нагласио да Срби у Српској сваки успех Србије дочекују као и грађани Србије.Додик је поручио да ће Српска и Србија остати посвећене да заједнички раде у областима здравства, те захвалио за сву пружену помоћ током пандемије.

-Захвалан сам и зато што наши грађани имају исти третман у Србији као и грађани Србије у области школства и здравства, а раније смо здравствене услуге плаћали четири пута више него грађани Србије", подсјетио је Додик.

Српски члан Предсједништва је рекао да су ово најбоље године сарадње Србије и Републике Српске.

-Ми овде осећамо посебну припадност, волимо да припадамо једном простору, једном обиљежју. Више се осећамо да припадамо Србији него неким другим државним облицима овде, навео је Додик.

Према његовим речима, то је осећај, који не познају морање.

-Знамо шта је морање, али наше срце, све наше жеље, очекивања и наде су тамо гђе је срце српске државе, а то је Србија, поручио је Додик.

Додик је захвалио Брнабићевој што је у немогућим временским условима стигла у Републику Српску.

-Настављамо да градимо. Ту су ауто-пут, Бук Бијела, аеродром у Требињу.Наставићемо да трагамо и за новим пројектима. Правићемо нову електрану на гас и овде ће бити много ствари од јавног интереса у заједничком власништву Српске и Србије, нагласио је Додик.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)