СТИЖУ ПОДСТИЦАЈИ: У Семберији сетва изнад плана

В. М.

12. 11. 2020. у 10:31

СТИЖУ ПОДСТИЦАЈИ: У Семберији сетва изнад плана

Фото: В. митрић

ПРЕМА подацима Одељења за пољопривреду, јесења сетва је скоро завршена, а план је премашен за десет одсто у односу на прошлу годину.

То значи да ћe бити довољно хлебног жита и других култура, што даје извесну сигурност у кризним временима, као што је овој период нестабилности изазван пандемијом вируса корона – каже је Стеван Тривковић, начелник градског Одељења за пољопривреду у Бијељини, истичући да подстицаја за меркантилну пшеницу, који износи 300 КМ по хектару, ће бити исплаћен произвођачима и наредне године.

- Процедура подношења захтева је измењена и произвођачи ће захтев за подстицај поднети након изласка Правилника за наредну. годину, а не као што је то било да сада, до 31. јануара. Одељење за пољопривреду ће учинити све да помогне пољопривредним произвођачима да изврше регистрацију у АПИФ-у, што је прва ствар коју након Нове године морају учинити, а након тога да сачекају објаву Правилника, на основу чега ће остварити право на подстицајна средства – појаснио је Тривковић.

Начелник је поручио пољопривредним произвођачима да до 30. новембра могу у Одељењу за пољопривреду да поднесу захтев и за паре намењене инвестицијама на пољопривредним газдинствима.

- Право подношења захтева имају они који се баве сточарством, воћарством и повртарством, а максималан износ који могу добити је до 15.000 КМ. Оно што пољопривредницима обично представља проблем је грађевинска дозвола за пољопривредне објекте, а на њој инсистирамом јер је потребна за све активности пољопривредника које се буду одвијале према ЕУ фондовима.Такође, што се тиче изградње објеката за пољопривредну производњу, битно је напоменути да су објекти до 500 квадрата ослобођени плаћања ренте за претварања пољопривредног земљишта у грађевинско. Пољопривредницима су на располагању службеници Одељења за пољопривреду у пружању помоћи око процедура приликом добијања грађевинских дозвола. Рента прописана законом није мала и износи за прву класу земљишта 6,60 КМ по квадрату – истакао је Тривковић, и додао да су, осим средстава намењених изградњи објеката, пољопривредницима на располагању и средства за набавку опреме у сточарству, воћарству и повртларству.

Начелник је најавио да ће у наредној години пољопривредним произвођачима бити на располагању и средства из ЕУ фондова, у износу од 20 милиона КМ за период од 2020. до 2024. године.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)