ИНЦКО УДАРА НА РАДОВАНА: Осим што је у СБ УН оптужио РС и Додика, високом представнику смета и табла на Палама

С. М.

07. 11. 2020. у 07:30

ИНЦКО УДАРА НА РАДОВАНА: Осим што је у СБ УН оптужио РС и Додика, високом представнику смета и табла на Палама

Фото РТРС

КАО и претходне, Валентин Инцко је и нови извештај пред Саветом безбедности УН искористио да "прозове" Милорада Додика и РС да су кочничари напретка БиХ.

Овог пута отишао је и корак даље, па је поручио да Додику оставља рок од шест месеци да уклони плочу са студентског дома на Палама с именом "ратног злочинца Радована Караџића".

- Ако та плоча не буде уклоњена до маја 2021. године, тражићу да Додик не може путовати у земље Европске уније. У томе нисам сам. Пре неколико дана је Хајко Мас, немачки министар спољних послова, рекао да за оне који величају ратне злочинце нема места у ЕУ - запретио је Инцко.

Радован Ковачевић, саветник српског члана Председништва БиХ, каже, за "Новости", да је суштина да Додику неће бити уведене санкције, као што је и чињеница да БиХ неће направити ниједан корак напред док Инцко не оде кући.

- Инцков извештај пишу Бошњаци којима Додик и те како смета. Они не прихватају дејтонску БиХ већ само БиХ где нема РС и у којој се Срби ништа не питају. Додик је кључни гарант да се ове жеље никада неће испунити.

Валентин Инцко, Фото Ж. Кнежевић

Да би се санкције Додику усвојиле у СБ УН, каже Ковачевић, потребан је и пристанак Русије, која, како каже, никада неће на ово пристати:

Соња Караџић Јовичевић, ћерка Радована Караџића и потпредседница Народне скупштине РС, каже, за Новости, да је табла на Студентском дому знак захвалности човеку без којег факултети на Палама, па и Универзитет Источно Сарајево не би постојали и то нема никакве везе са политиком.

- Њено постојање или уклањање нити увећава нити умањује значај Радована Караџића и његов допринос како стварању и развоју Универзитета, тако и Републике Српске. Јасно је да овакви захтеви потичу из других извора, мотива и комплекса, а до нас долазе путем њихових мегафона. Коме је једна табла приоритет поред толиких проблема у БиХ, нека се ухвати шрафцигера и њиме реши и таблу и све остало. Кад не зна боље, поручила је Караџић Јовичевићева.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)