КАМЕРЕ ОТКРИВАЈУ КРИМИНАЛ: Нови видео-надзори и стационирани радари на улицама Бањалуке и Бијељине

О. МАТАВУЉ

02. 11. 2020. у 07:30

ДО краја године са радом би требало да почне систем видео-надзора и стационираних радара, чије постављање на најпрометнијим улицама и путевима у последње време изазива велику пажњу у Бањалуци и Бијељини.

КАМЕРЕ ОТКРИВАЈУ КРИМИНАЛ: Нови видео-надзори и стационирани радари на улицама Бањалуке и Бијељине

Фото О. Матавуљ

У страху од онога шта ће камере снимати, а МУП РС кажњавати, појавиле су се и разне дезинформације које у полицији демантују.

- Надзорне камере немају могућност препознавања лица, коришћења мобилног телефона или невезања појаса, како се спекулише. Имају могућност препознавања регистарских ознака (APNR) и у случају истека регистрације обрађује се прекршај и налог се поштом шаље на адресу оног на кога је возило регистровано - рекла је начелница Одељења за односе с јавношћу Мирна Миљановић.

Снимање дан и ноћ

Надзорне камере би требало да имају сензоре са прогресивним скенирањем, инфрацрвени филтер за снимање дан и ноћ, детекцију покрета. Неке од њих требало би да имају праћење покретних објеката, и препознавање регистарских ознака при брзини од 200 километара на сат...

Видео-надзори се постављају у сарадњи са локалним заједницама у оквиру пројекта "Безбедан град". До сада је надзор успостављен у 27 локалних заједница у Српској, а у току је њихова инсталација у још 16 општина. Снимају се јавне површине, тргови, паркови, објекти, мостови, улице, паркинзи...

- То се ради у циљу превентивне заштите грађана и њихове имовине, али и ради борбе против криминала и свих облика нарушавања безбедности. Битно је истаћи да се при подешавању камера води рачуна о заштити приватности и усмеравају се тако да не снимају приватни простор грађана - каже Миљановићева.

НАДЗОР Стационирани радар, Фото О. Матавуљ

Стационирани радари, који се у виду црних стубова постављају на подручју ПУ Бањалука, још нису почели с радом. У Бањалуци су такви радари инсталирани на 12 локација и то на неколико најпрометнијих улица и раскрсница, у Драгочају, Дервишима, код моста у Карановцу. Стубови ће бити постављени на још осам локација у околним општинама.

Стационирани радари такође имају могућност видео-надзора, могу евидентирати истекле регистрације возила, али и прекршаје прекорачења брзине, проласка на црвено светло...

- Стационарни радарски систем још није у функцији, а јавност ће бити званично обавештена кад буде пуштен у рад. У току су припреме на успостављању тог система. Улога радара је како превентивна, тако и репресивна - истиче Миљановићева.

 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)