ЈЕДНОГЛАСНО ДОНЕТА ОДЛУКА: Сенат Универзитета Источно Сарајево др Миленка Ћурчића прогласио за професора емеритуса

В.М.

29. 10. 2020. у 20:40

ЈЕДНОГЛАСНО ДОНЕТА ОДЛУКА: Сенат Универзитета Источно Сарајево др Миленка Ћурчића прогласио за професора емеритуса

Фото: В. Митрић

СЕНАТ Универзитета Источно Сарајаво,који има 28 чланова међу којима су и ректор и сви његови најближи сарадници, одлучио је, и то једногласно, да се у почасно звање професор емеритус прогласи редовни професор др Миленко Ћурчић , са Пегагошког факултета из Бијељине, знаменти научни делатник, врстан професор биологије и сродних јој дисциплина, човек који је пронашао, уредио и представио природно станиште Громижељ у Велином Селу,код Бијељине, које је заштитила Влада Републике Српске.

Иза професора Ћурчића је блистава просветна и научна каријера,чиста као суза. Пуне четири деценије је универзитетски професор, где је прошао све „станице“ од асистента до редовног професора. Остао је Тузли запамћен, као млад, изузетан гимназијски професор, који се убрзо „отиснуо“ у универзитетске воде. Један је од оснивача, пре више од четврт века, Учитељског факултета у Бијељини,који је део Универзитета у Источном Сарајеву.

Упитан колико му значи ово највише универзитетско звање, професор Ћурчић каже да сама чињеница кога је доделио и то једногласно, чини га срећним и задовољним, додаје да само звање говори све, јер се додељује само истакнутим редовним професорима на Универзитету, који су научно истраживачким радом на Универзитету и који имају међународну научну репутацију, и дали су велики допринос у раду са студентима, којима је предавао година.

Фото: В. Митрић

- Види у извештају да су студенти увек оцењивали одличном оценом, што је за мене велико признање, а удружно са овим од најеминентнијих колега, чини ми моју каријеру баш онаквом какву сам желео кад сам прво у Београду завршио Биолошки факултет на ком сам магистрирао и докторирао - каже професор Ћурчић.

- Ово је признање и за моје дивне професоре,са Биолошког факултета у Београду,од којих сам стечена знање пренео на бројне генерације мојих студената,са којима се, с разлогом,поносим, јер су и њихови успеси,на неки начин,део мене.Ту, наравно, и пуна подршка коју сам имао од мојих дивних родитеља и,касније, од моје најуже породице.

Професор Ћурчић, јако виталан у сваком погледу,  наставља да ради са будућим магистрима и докторима наука на Педагошком факултету у Бијељини. Прве честитке, после колега,студената и укућана, професор Ћурчић је добио од Српске краљевске академије научника и уметника, чији је добитник највиших признања за допирнос науци.

- Заслужено да заслуженије, чини ми се, не може да буде-каже академик професор др на Медицинском факултету у Београду, Мирко Керкез, угледни српски хирург и председник Научног већа СКАНУ.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)