ПЕТ ДЕЦЕНИЈА МУЗЕЈА СЕМБЕРИЈА: Одржана изложба Времеплов Бијељине и промоција извода из дневника Родољуба Чолаковића (ФОТО)

Б. МИЛОШЕВИЋ

29. 10. 2020. у 18:19

ПЕТ ДЕЦЕНИЈА МУЗЕЈА СЕМБЕРИЈА: Одржана изложба Времеплов Бијељине и промоција извода из дневника Родољуба Чолаковића (ФОТО)

Фото: Б. Милошевић

БЕЗ публике, због корона вируса,али уз поруку,да је култура најпотребнија у кризним временима, Музеј Семберија обележио је педесет година постојања изложбом "Времеплов Бијељине" и промоцијом књиге "Изводи из дневника 1961-1983 Родољуба Чолаковића".

Ова културна установа је основана октобра 1970 године,и израсла је из Музејске збирке Семберије,која је опет, формирана по идеји Димитрија Чолаковића,како би се заштитила културно историјска баштина Семберије.

Фото: Б. Милошевић

Данас, бијељински времеплов и времеплов Музеја се међусобно прожимају и помажу нам,да кроз поглед у прошлост, добијемо јасније виђење наше садашњости и будућности.

 

Са фундусом од 14.000 експоната,фототеком са 18.000 јединица, и библиотеком са 9.000 наслова,Музеј Семберија је одавно превазишао локалне оквире,и по културном богатству које поседује,један је од најпознатијих у РС и БиХ...

- Посетиоци изложбе могу видети прилоге из прошлости овог краја,старе трговине и дућане,фотографије некадашњих сународника Јевреја,Словака,Руса,те заједницу Каравлаха у Семберији,железницу које више нема,велике поплаве,али и први урбанистички план града из 1957 године, наводи Тања Лазић музејска саветница.

Поводом значајног јубилеја,представљена је и књига "Изводи из дневника 1961-1983 Родољуба Чолаковића" коју је приредио кустос-историчар Зоран Мидановић.

Фото: Б. Милошевић

- Дневник се састоји од 27 нотеса и 5462 листа,на којима је Чолаковић писао о економији,култури,политици и приватном животу,тако да читаоци ове књиге могу упознати Чолаковића и на други начин, каже Мидановић, и додаје,да је изузетно велики допринос Родољуба Чолаковића по питању културне сфере Бијељине.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)