НАШЛИ БАРУТ НА РУКАМА ОПТУЖЕНОГ: У Бањалуци у среду настављено суђење за убиство Крунића и Павловића

О. МАТАВУЉ

29. 10. 2020. у 08:39

НАШЛИ БАРУТ НА РУКАМА ОПТУЖЕНОГ: У Бањалуци у среду настављено суђење за убиство Крунића и Павловића

Оптужени у Окружном суду / Фото Нова БХ

ВЕШТАК хемијске струке Биљана Васић Дакић рекла је у Окружном суду у Бањалуци да су трагови барута пронађени на рукама и одећи оптуженог Емилија Балде, и на одећи убијеног нападача Жељка Ковачевића.

Она је саслушана као вештак тужилаштва на суђењу за убиство бањалучког бизнисмена Славише Крунића и његовог телохранитеља Жарка Павловића, и рањавање возача Горана Илића.

Осим Балде, за злочин су оптужени Бенеди Ђукановић, и бивши радник "Сектор секјуритија" Родољуб Гајић, који се терети за помагање у убиству.

Износећи свој налаз Васић Дакић је истакла како је сигурна да пронађени трагови потичу од барута, а не неке друге материје које се манифестују током методе коју је користила за вештачење.

- Честице које могу да потичу од барута нађене су на јакни, патикама и мајици од Ковачевића, и на јакни, мајици, дуксу и доњем делу тренереке који су скинути са Балда - рекла је Васић Дакић.

Браниоци оптужених приговорили су њеном налазу, наводећи да је за вештачење користила непоуздану методу, која се у Европској унији углавном не ради.

- Та метода даје много лажних негативних и позитивних резултата на присуство барута. Цела ЕУ, сем Хрватске, ју је напустила - рекла је Татјана Савић, Ђукановићев бранилац.

Балдин адвокат Драган Ступар питао је вештака зашто у налазу наводи да честице "могу да потичу", када у судници тврди да је сигурна да потичу од барута. Она је одговорила да је то уобичајена терминологија, и да се ништа не може тврдити 100 одсто.

На претходном рочишту презентовани су резултати вештачења који су потврдили да су ДНК трагови Ђукановића и Ковачевића пронађени на пушкама које су коришћене у злочину. Одбрана је и томе приговарала, наводећи да су за вештачење коришћени трагови из другог предмета, што сматрају незаконитим. Тврдили су и да приликом вештачења нису испоштоване законске процедуре.

Крунић и Павловић изрешетани су из аутоматских пушака 22. априла 2019. године на путу за викендицу у Гламочанима код Бањалуке, у којој је породица Крунић боравила због реновирања стана. У пуцњави је рањен Крунићев возач Горан Илић, а у размени ватре убијен је и један од нападача Жељко Ковачевић.

ВИДЕО-ЛИНК

ЗБОГ пандемије вируса корона у судници се у среду није појавио вештак из Словеније Грегор Ковач, који је поредио аутомобиле које су одузете од оптужених са онима који су снимљени надзорним камерама. Тужилаштво је затражило да се он саслуша путем видео-линка, па ће суд то званично затражити од словеначких власти.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)