НАЈВАЖНИЈИ ЉУБАВ И РАЗУМЕВАЊЕ: Владика Фотије на прослави крсне славе општине Угљевик (ФОТО)

В.Митрић

27. 10. 2020. у 19:12

НАЈВАЖНИЈИ ЉУБАВ И РАЗУМЕВАЊЕ: Владика Фотије на прослави крсне славе општине Угљевик (ФОТО)

Фото: В.Митрић

СРБИ се на своје велике празнике окупљају, држе и чувају оно предање које је постало кроз историју а то је да не заборављају оно што је најважније у духовном васпитању а то су светитељи, светиње, обичаји никли целокупно национално и духовно предање-поручио епископ зворничко-тузлански Фотије на прослави крсне славе општине Угљевик-Свете Петке Параскеве.

-Црква хоће да сву децу има под својим окриљем, да их чува, негује, васпитава, да живимо благочестиво достојно Бога и достојно људи, али и да се припремимо за вечи живот који долази после овога живота иде ка царству небеском и вечном животу, зато је мисија цркве двострука и небеска и земаљска и зато нам је потребно јединство и заједништво и јесте суштина наше вере рекао је епископ Фотије.

Владика је истакао да јединство мора да се очува литургијско, црквено, национално и духовно  а да црква мора буде на том правцу, светосавском правцу мирења браће и да непрестано сви живе у заједници и љубави и међусобном разумевању.

Фото: В.Митрић

 

Наставићемо да радимо заједно са представницима локалне власти, као што је то било и до сада, на изградњи светиња а за нас Угљевик полако постаје велики духовни центар - нагласио је владика Фотије.

Славске свечаности почеле су литијом која је прошла из храма Свете Петке Параскеве, даље градским улицама, након чега је традиционално испред зграде општине Угљевик преломљен славски колач.

Фото: В.Митрић

 

Начелник општине Угљевик Василије Перић у обраћању је честитао суграђанима крсну славу-Свету Петку Параскеву поручивши да су људи најважнији за овај крај.

- Свима вама, драги Угљевичани, свом верном народу нашег краја, желим да честитам данашњи дан и нашу крсну славу, вама који сте посвећени својим породицама, привржени Српској православној цркви и православној вери, култури, обичајима, да вас служи добро здравље а да наш Угљевик буде и у наредном периоду, како је то био и до сада велико градилиште и да буде и даље напредна средина-поручио је Перић,који се посебно захвалио епископу Фотију за све што чини за општину Угљевик и што сабира верни народ овог краја.

Перић је епископу Фотију поклонио владичански штап (патерицу) и владичанско ођејаније у знак захвалности.

- Хвала вам преосвећени Владико што сте увек са нама, што сте нас овако сабрали, као икона Христова, и што нас окупљате оваквим поводима, на лепим ријечима који сте изговори за наш Угљевик у коме сте рекли да је значајан - захвалио је Перић епископу Фотију.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)