ЧАСОВИ ПО ПОЛА САТА: Због епидемије вируса корона одржавају се онлајн предавања у Републици Српској

С. МИШЉЕНОВИЋ

27. 10. 2020. у 08:26

ЧАСОВИ ПО ПОЛА САТА: Због епидемије вируса корона одржавају се онлајн предавања у Републици Српској

Празне учионице / Фото С. Мишљеновић

ТОКОМ ове седмице, због погоршања епидемиолошке ситуације основне и средње школе у Српској одржаваће онлајн наставу. Враћање ученика у школе диктираће број позитивних на вирус корона. У петак се очекује одлука институција да ли ђаци остају и даље у кућама и имају предавања на даљину или се враћају у учионице, кажу саговорници "Новости".

Министарка просвете и културе РС Наталија Тривић каже да наставни процес треба да се организују на даљину уз коришћење средстава електронске комуникације и у складу са Инструкцијом о организовању васпитно-образовног рада на даљину.

- Извођење наставе на даљину за ученике основне школе реализоваће се употребом алата "Офис 365" или путем других дигиталних алата као што су "Гугл учионице", имејл адресе наставника, комуникацијом путем друштвених мрежа, "Вајбером" или СМС. За извођење наставе на даљину за ученике средњих школа користиће се "Офис 365" алати електронска пошта, сајт школе, "Гугл учионице", блогови школа, друштвене мреже и сервиси за размену порука - појаснила је министарка Тривић. Навела је да наставни час траје највише 30 минута, а да су наставници обавезни да све активности реализују из школе, поштујући утврђени распоред наставних часова и задужења на основу решења о 40-часовној радној седмици.

Драган Гњатић, председник Синдиката образовања, науке и културе РС, каже да је здравље најбитније и да просветни радници прихватају овакву одлуку како би се заштили и они и ђаци.

- Надам се да ће надлежни знати да цене у каквим условима раде просветни радници и да ће то наградити, а не смањивати плате у просвети - каже Гњатић.

Он истиче да се у новонасталој ситуацији намећу као решење три могућа сценарија.

- Могућа је да се ђаци врате у школе или да се настави са онлајн наставом од куће. Трећа опција је да се прогласи распуст у школама док се не смањи епидемија ковида 19 - истиче Гњатић.

Родитељи са којима су контактирале "Новости" кажу да су надлежни до пре неколико дана тврдили да је ситуација у школама под контролом, да унутар њих њема ширења заразе и да су то безбедна места, и да ни најгори сценарио неће обуставити наставни процес у школама.

- Најновија одлука је донета напрасно, без аргументованог и разумног објашњења. Деци и родитељима није остављено ни неколико дана да се, бар у техничком смислу, приреме за онлајн наставу. Такође, оно што је најспорније је квалитет знања који деца добијају на овај начин - поручили су родитељи.

ПОПРЖЕН: ДОБРА ОДЛУКА

МИРОСЛАВ Попржен, председник Актива директора основних школа бањалучке регије, каже да је одлука да се ђаци пошаљу кућама добра док се не релаксира ситуација са вирусом корона.
- Циљ мере је да се смањи фреквенција људи. Комуникација путем разних дигиталних опција није проблем. Боље је заштитити и ђаке и просветаре, него да имамо на стотине оболелих просветних радника, па да онда уопште не можемо да одржавамо наставу - истиче Попржен.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)