КРУНА И СИМБОЛ ПРИЈАТЕЉСТВА: Челници Бањалуке и Београда у Старом двору потписали Повељу о братимљењу

А. З. КЛИСУРИЋ

27. 10. 2020. у 07:25

БАЊАЛУКА и Београд од понедељка су братски градови! Повељу о братимљењу два града потписали су у Старом двору у Београду градоначелник престонице Републике Српске Игор Радојичић и Зоран Радојичић, градоначелник Београда. Нови "однос" два града утицаће на унапређење сарадње на локалном нивоу. Одлуку о братимљењу два града донели су одборници на последњој седници Скупштине града Београда.

КРУНА И СИМБОЛ ПРИЈАТЕЉСТВА: Челници Бањалуке и Београда у Старом двору потписали Повељу о братимљењу

Делегација из Бањалуке у згради "Геозавода" 

Први човек српске престонице није скривао задовољство поводом потписивања повеље.

- Наше везе су многоструке, дубоке и традиционалне у свим сегментима: од привреде и економије, науке, културе и спорта до личних веза људи. Повељом отварамо могућност за даљу, свесрдну сарадњу и искорак у односу на ранији период. Претходних деценија потписивали су се споразуми и организовале манифестације, међу којима су бициклистичка трка Београд - Бањалука, затим Кочићеви дани и бројне друге. Важно је да припадници нашег народа, без обзира на то где се налазе, буду у што бољим односима, како би се градови даље развијали. Оба града су мултикултурална и мислим да је у томе наша снага - рекао је Зоран Радојичић.

Према његовим речима, традицију љубави и повезаности између два народа, оставили су нам наши преци, а овај споразум утицаће на квалитетнији живот грађана оба града.

Градоначелник Бањалуке истакао је задовољство и част поводом потписивања документа, и рекао да је ово историјски догађај за оба народа.

- Побратим се посебно пази и чува, а побратимство се истиче у више колена и генерација. За нас је нешто потпуно природно и најрадосније што Бањалука коначно потписује Повељу о побратимству са Београдом, јер из Бањалуке и РС се на Београд и Републику Србију гледа много и стално - изјавио је у понедељак први човек Бањалуке. - Београд је наша заједничка престоница и са посебним осећајем пратимо све што се овде дешава. Важно је да се окупљамо, сарађујемо и остварујемо све боље везе. Када год смо сарађивали, наш народ је напредовао, а кад смо имали проблеме, онда је неко трећи имао користи.

Према речима Игора Радојичића, ова сарадња донеће и развитак културне сарадње.

ОБИЛАЗАК БЕОГРАДА НА ВОДИ

ДЕЛЕГАЦИЈА Бањалуке у понедељак је обишла и зграду "Геозавода" у којој је изложена макета Београда на води, након тога челници два града прошетали су обалом Саве на којој се изводе радови овог великог пројекта.

- Ако је Београду добро, онда ће бити добро и другим српским градовима. Можемо да убедимо инвеститоре који улажу у Београд да уложе и у Бањалуку - изјавио је заменик градоначелника Београда Горан Весић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

KLIKNITE ZA VIŠE VESTI

Коментари (0)