КОРОНА РАЗМОНТИРАЛА ШАТОРЕ СА МУЗИКОМ! Епидемија ковида 19 диктира и изглед кампање за локалне изборе у Републици Српској

С. МИШЉЕНОВИЋ

26. 10. 2020. у 08:12

КОРОНА РАЗМОНТИРАЛА ШАТОРЕ СА МУЗИКОМ! Епидемија ковида 19 диктира и изглед кампање за локалне изборе у Републици Српској

Заштитни знак ранијих кампања у РС / Фото РТРС

СТРАХ од ширења вируса корона у Српској донео је сасвим нови облик кампање за локалне изборе, који ће се одржати 15. новембра. Тако ова кампања пролази без заштитног знака кампања у РС, а то су шатори.

Нема великих окупљања, песме и печења за народ. Митинзи су се свели на десетак особа. Кампања се води дигитално. Шатори под којима су политичари годинама уз микрофоне и песму, а на столовима печење, тражили од грађана да за њих гласају, сада су у магацинима.

Велизар Антић, политички аналитичар, каже да је власт раније много више користила промоцију путем шатора, печења и пива, и на тај начин долазила до гласача, и да је јасно је да ће овог пута изостати тај део утицаја на бираче.

- Ако посматрамо из тог угла, можемо рећи да су опозиција и позиција сигурно изгубиле услед онемогућавање организовања већих скупова. Тешко је рећи ко је више изгубио - истиче Антић.

Шеф повереништва СП РС за Бањалуку Саша Кондић позвао је све учеснике предстојећих избора да до краја кампање морају строго да поштују превентивне мере против ширења епидемије.

Кондић је нагласио да због све теже епидемиолошке ситуације већ трпе и здравствени радници, привредници, ученици, просвета и сви други, и да зато и политичари и странке треба да изнесу свој део и да се понашају крајње одговорно, без обзира на кампању и изборе.

- Ако могу привреда, школство, здравство, угоститељи, спортисти или полицајци да се придржавају мера без обзира на ризике и штету, и за политичке учеснике то такође мора да буде обавеза која се поштује. Уколико неко није нашао начин да у 21. веку дође у контакт са својом бирачком базом и да поред све информационе технологије није успео да презентује своје идеје и програме, то никако није разлог да се ризикује угрожавање здравља грађана - сматра Кондић.

Он је апеловао на учеснике избора у Бањалуци али и свим другим локалним заједницама да не дозволе себи да компликују ионако тешку ситуацију и да ништа није вредно здравља грађана.

СНСД је већ донео је одлуку да обуставља промотивне активности и скупове у оквиру кампање "Окупљање за Српску" за предстојеће локалне изборе због погоршане епидемиолошке ситуације у Српској и БиХ. Обустава ће трајати до 2. новембра. Главни изборни штаб СНСД позива и обавезује све кандидате и општинске и градске изборне штабове да стриктно поштују забрану јавних окупљања, митинга и трибина.

СМАЊЕНА ПОТРАЖЊА ЗА МЕСОМ

ЗБОГ вируса корона и забране одржавања већих скупова "надрљали" су и узгајивачи свиња, јер сваки избори су доносили и додатни профит.

У Удружењу узгајивача свиња РС кажу за наш лист да је дефинитивно смањена потражња за месом, што ће значити и мању зараду узгајивачима.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)