СОКОЛАЦ ПОСТАЈЕ МОДЕРНА ПЛАНИНСКА ВАРОШ: Милован Бјелица хоће и трећи мандат

Р. Миловић

24. 10. 2020. у 23:00

СОКОЛАЦ ПОСТАЈЕ МОДЕРНА ПЛАНИНСКА ВАРОШ: Милован Бјелица хоће и трећи мандат

Фото: Р.М.

НА челну позицију Сокоца је Милован - Цицко Бјелица дошао 2012. године, после оних лоших приватиација и отварања стечаја за тадашње соколачке фабричке гиганте попут „Нове Романије“, Униса, КТК Кнежева, Фарме музник крава, Центра за унапређење пољопривредне производње, Топлане, ЈКП „Врело Биоштица“,Хотела „Романија“…Сада уз подршку СДС, кандидовао се и за трећи узастопни мандат.

-Уз пуно труда и напора, успели смо да, предратне фабрике изграђене у прошлом веку, не зарасту у коров и постану „споменици прошлости“. На темељима посрнулих гиганата, нови послодавци су започели производњу дрвених-еко кућа, Царинске терминале, бензинске пумпе, пословне зграде, Маркетинге, Салоне и Стоваришта, фабрике пелета, погоне за „Биље и лекобиље“, а Бањалучка ТК „Зона“ је откупила и обновила фарму музних крава…Завршили смо послове око канализационе и водоводне мреже, осавременили и изградили нове, отворене и затворене спортске терене, асфалтирали доста путева, изградили нове стамбене објекте…,а све уз помоћ добре сарадње са нивоима власти у РС и БиХ, Европске и Свјетске банке, Развојне банке Савета Европе, уз помоћ НВО и тако даље - каже за „Новости“ мр Милован Бјелица.

Недавно је ова локална заједница у сарадњи са општином Рогатица, а након седмогодишњих активности, воду за пиће довела у 40 пограничних села између Сокоца и Рогатице, за 800 домаћинстава, који је вековима у назад нису имали.

-Велики успех је и што смо забранили, зауставили изградњу малих хидроелектрана, а отворени за соларне и ветро електране. Но остало је да се заврши још неколико започетих Пројеката, које желим да завршим у трећем мандату. Реч је о етно-селу „Соколов град“ и изградњи „Градске куће“, на темељима бившег хотела „Романија“на Сокоцу.Урађено је идејно решење, а у Градској кући, на једном месту ће се наћи канцеларије локалне администрације града,Библиотека, Биоскоп, Концертна сала, Галерија, Музеј Гласинца и Романије…Обнављамо, уз помоћ Кућних савета и фасаде на стамбеним зградама, да Соколац лепше иозгледа, а станарима буде топлије. Жеља ми је да у идућем мандату, још повећамо запосленост становништва и заокружим причу о Сокоцу смештеном на 870 метара надморске висине са обрисима модерне планинске вароши.Уз Требиње, Србија је препознала потенцијал Романије, па ћемо средствима братске Србије направити додатни туристички искорак –каже Бјелица.

У Сокоцу се поносе и споменицима културно-историјског наслеђа, са новим хотелом „Златни бор“, Планинарским домом на Романији, реконструисаном Градском пијацом, са 

две нове зграде од 17 и 64 стамбене јединице и распуштањем, гашењем Колективног стамбеног центра за избегла и расељена лица.

Соколац постаје модерна планинска варош, а Романијци су у минулим годинама успели и да се побратиме са Ормилијом (Грчка), Ариљем и Пећ-Гораждевцем и Хохенбург(Немачка).

Све указује да ће новом или старом начелнику, бити много лакше радити и стварати у периоду 2020.-2024. година, а за домаћина града, осим Бјелице, кандидатуру су избацили и лидери СНСД и ДНС Бојан Копривица и Зоран Чоловић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)