ХИЉАДЕ ДОКАЗА БЕЗ ОДГОВОРА! Две године истраге о убиству сарајевских полицајаца Шеховића и Вујиновића

О. МАТАВУЉ

24. 10. 2020. у 09:50

ХИЉАДЕ ДОКАЗА  БЕЗ ОДГОВОРА! Две године истраге о убиству сарајевских полицајаца Шеховића и Вујиновића

Фото Аваз

ПРОШЛЕ су две године од хладнокрвног убиства сарајевских полицајаца Адиса Шеховића и Давора Вујиновића, који су изрешетани аутоматским пушкама при спречавању крађе "голфа 6" на Алипашином пољу, а убице до данас нису откривене!

Уочи годишњице убиства сарајевски МУП и Кантонално тужилаштво, који воде истрагу, тврде да им је тај предмет апсолутни приоритет у раду. Како би јавности дали до знања да се не ради о уобичајеној флоскули, огласили су се саопштењем у којем су навели само неке од истражних радњи које су предузете на откривању осумњичених, али нажалост ништа од тога није дало тражене резултате и убице су и даље на слободи.

- Од убиства полицијски службеници под надзором тужилаца свакодневно и у континуитету раде на расветљавању тог кривичног дела. Под истрагом је више особа - наводи се у саопштењу.

ЖРТВА Адис Шеховић

Фото приватна архива

Појашњава се да је у предмету предузето више од хиљаду радњи документовања и доказивања.

- Саслушано је и испитано око 300 особа. Наређена су ДНК, биолошка, балистичка и друга вештачења, укључујући и замолнице за међународну правну помоћ због прибављања података, и саслушања ван БиХ - саопштило је тужилаштво.

ОБОЈИЦА ПОХВАЉЕНИ

АДИС Шеховић и Давор Вујиновић имали су чин вишег полицајца, а у служби су радили од 1995, односно 1998. и обојица су похваљивани. Шеховић је био ожењен и отац је једног сина, који је такође добио посао у полицији. Иза Вујиновића су остали супруга, и малолетни ћерка и син.

Додаје се да су током истраге изузети снимци са око 100 видео-надзора, који су сви детаљно вештачени.

- Због евентуалних сазнања и информација о кривичном делу убиства, полиграфски је тестирано 39 особа.

УБИЈЕН Давор Вујиновић

Фото приватна архива

МУП Кантона Сарајево је носилац активности у истрази кроз оперативна сазнања, провере, саслушања, анализе и вештачења. Међутим, како наводе остварена је и значајна сарадња са Агенцијом за истраге и заштиту БиХ (СИПА), МУП Републике Српске, Федералном управом полиције, те Обавештајно безбедносном агенцијом БиХ (ОБА) у размени података.

Упућено је и више захтева Интерполу и Еурополу, и остварена сарадња са чак осам држава. И то са САД, Канадом, Великом Британијом, Словенијом, Србијом, Хрватском и Црном Гором.

- О коначној тужилачкој одлуци, јавност ће бити обавештена - наводе у Кантоналном тужилаштву.

Подсетимо, Вујиновић и Шеховић убијени су хицима из аутоматских пушака 26. октобра 2018. у насељу Алипашино поље, где су дошли по дојави о покушају крађе "голфа 6", хрватских таблица. Чим су стигли на лице места лопови су према службеном возилу отворили ватру и Шеховића на месту убили, док је Вујиновић подлегао у болници. Убице су биле маскиране фантомкама и наводно су побегле у "голфу" и "ренџ роверу". Од старта истрага је усмерена као ауто-мафији.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)