ВЕЛИКОМ ПЕСНИКУ У ЧАСТ: У Требињу су свечаном академијом завршене 53. "Дучићеве вечери поезије"

Д. ЦУРАЋ

23. 10. 2020. у 11:02

СВЕЧАНОМ академијом под називом "Двадесет година после" у Требињу су завршене "Дучићеве вечери поезије", традиционална културна манифестација која се одржава већ 53 године, а која је посвећена великом песнику Јовану Дучићу, чији су земни остаци пре 20 година враћени у Требиње.

ВЕЛИКОМ ПЕСНИКУ У ЧАСТ: У Требињу су свечаном академијом завршене 53. Дучићеве вечери поезије

Фото: Ј. Видаковић

О најпозантијем Требињуцу говорио је српски члан Председништва БиХ Милорад Додик.

- Јован Дучић пронео је име Требиња кога никада није заборавио и које никада њега није заборавило, јер је пре свега био амбасадор свога града и своје Херцеговине. Један градић попут Требиња је захваљујући свом песнику надрастао стварне габарите, а тај ритам је задржао и до данас. Дучић и даље сабира људе из целог света у своје коначиште у Херцеговачкој Грачаници - истакао је Додик.

Он је нагласио да је Требиње један од најлепших српских градова са сигурном перспективом.

- Изградњом нове болнице и аеродрома добићете два капитална пројекта након којих живот неће бити исти на овим просторима, биће богатији и приближиће Требиње далеком свету у коме је предано српском народу служио Дучић - додао је Додик.

УМЕТНИЦИ НА ОКУПУ

У културно-уметничком програму академије наступили су: драмски уметници - Биљана Ђуровић, Небојша Кундачина, Лепомир Ивковић и Маја Кундачина, оперски уметници - Јасмина Трумбеташ и Душан Свилар, појац Јована Зукановић, уз клавирску пратњу Невене Живковић из Београда. У академији су учествовали и домаћи извођачи Бобо Вучур, Марија Нинковић и Милица Рајковић.

Почаст "Дучићеве вечери поезије" , Фото: Д. Цураћ

Градоначелник Требиња Мирко Ћурић истакао је да је Дучић у Требињу инспирација и константа нарочито последњих 20 година од када се његов прах подигао са америчког тла и смирај нашао у Херцеговачкој Грачаници на Црквини.

- Наше опредељење је да се песникова идеја о граду културе третира као један од примарних интереса, тако обликујући град и стварајући аутентичну и добру подлогу за све друге пројекте - истакао је Ћурић.

Песник Драган Јовановић Гаврилов говорио је беседу о Дучићу:

- Дучић се увек враћао Требињу и носио га у срцу, што је суштина његове величине и космополитизма. Не можемо бити космополити уколико не поштујемо домаће огњиште и обрнуто - рекао је Гаврилов.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

KLIKNITE ZA VIŠE VESTI

Коментари (0)