ТЕШКА ЕПИДЕМИОЛОШКА СИТУАЦИЈА У СЕМБЕРИЈИ: Штаб за ванредне ситуације апелује на грађане да поштују мере

В.Митрић

21. 10. 2020. у 21:47

ТЕШКА ЕПИДЕМИОЛОШКА СИТУАЦИЈА У СЕМБЕРИЈИ: Штаб за ванредне ситуације апелује на грађане да поштују мере

Фото: В.Митрић

ГРАДСКИ штаб за ванредне ситуације је на данашњој седници закључио да је епидемиолошка ситуација у Бијељини изузетно тешка и неповољна, због чега се апелује на све суграђане да поштују прописане наредбе и препоручене мере заштите од вируса корона.

Мићо Мићић, командант Градског штаба за ванредне ситуације, истакао је да сваки викенд, због окупљања младих у угоститељским објектима и затвореном простору, сада представља посебно велики ризик и извор заразе ковидом-19.


- У Бијељини је тренутно 113 особа позитивно на вирус корона. У протекла два дана изузетно је велики пораст броја заражених на дневном нивоу. Због тога је Градски штаб потврдио све мере које је јуче усвојио Републички штаб за ванредне ситуације, што, између осталог, подразумева забрану окупљања више од 10 људи на приватним дружењима. Током јавних окупљања дозвољено је присуство до 50 људи, али уз стриктно поштовања заштитних мера , односно ношења заштитних маски и одржавање физичке дистанце од два метра. Такође, потврђена је мера употребе заштитних маски на отвореном простору, а контрола угоститељских објеката биће далеко ригорознија, уз редуковање радног времена угоститељских објеката до 23 часа – најавио је Мићић.
 

Мићић је посебно апеловао на ученике који користе аутобуски превоз да током вожње користе заштитне маске, али и да сви ђаци у школама током наставе носе маске.


Уз упозорење да је епидемиолошка ситуација неповољна и претећа, директор бијељинске болнице „Свети Врачеви“, Златко Максимовић, , је истакао да је у ковид-болницу тренутно смештено 15 болесника. Од тога су две особе на респиратору, а једна је интубирана. Дванаест пацијената је са тешком клиничком сликом, три су у средње тешком стању, а два су животно угрожена.


- Ускоро очекујемо отварање нове ковид-болнице, а радимо на томе да садашњу болницу поделимо на два дела. У једном делу ће бити лежећи болесници, а у другом делу ће бити поликлиника за консултативно-специјалистичке прегледе и ковид-болница – најавио је Максимовић.


Он је подсетио да је од почетка пандемије у бијељинској ковид-болници лијечено преко 550 ковид позитивних пацијената и да је болница задња линија одбране у случају ковида-19.
- Због тога апелујем и упозоравам све суграђане да поштују прописане мере, јер је лична одговорност кључна – истакао је Максимовић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)