ПОГОРШАНА ЕПИДЕМИОЛОШКА СИТУАЦИЈА У Бањалуци више од 1.000 позитивних на корону, Градски штаб донео нове мере

Р.С.

21. 10. 2020. у 11:02

ПОГОРШАНА ЕПИДЕМИОЛОШКА СИТУАЦИЈА У Бањалуци више од 1.000 позитивних на корону, Градски штаб донео нове мере

Фото: Р.С.

ГРАДСКИ штаб за ванредне ситуације Бањалука закључио је на данашњој седници да је епидемиолошка ситуација у овом граду “изузетно забрињавајућа”, а донесено је низ нових препорука и мера.

- Препоручује се обустава свих организованих јавних окупљања. Нисмо се одлучили на забрану, јер би забрана била политички протумачена. Бањалука ће и наредних дана имати троцифрене бројеве заражених. Људски животи су важнији од гласова у кампањи - рекао је данас градоначелник Бањалуке Игор Радојичић.


У Бањалуци је тренутно  1.619 особа у излоацији, а 1.010 случајева је је активно. Од тога 6,5 одсто је са тешком сликом и на болничком лечењу су. Највише оболелих је међу радно активним становништвом од 20 до 60 година.

- Подаци су изузетно забрињавајући. До сада нису биле ни  близу велике бројке као у последње време, а драстично се погоршава ситуација од краја септембра. Свако погоршање врши притиска на здравствени систем, што може имати несагледиве последице. Све наше службе су преоптерећене - рекла је директорица Дома здравља Бањалука Невена Тодоровић.

Закључено је да није било ширења вируса у школама и вртићима, а да су заражена деца, наставници и други, били везани за породичне кластере.
Градоначелник Бањалуке је подвукао да су обавезне маске у затвореном, а од данас и на отвореном.

Наложио је строгу контролу домова за старе.
- Нисмо се одлучили за забрану посета, због психолошке подршке овим особама. Старијим лицима се препоручује мање кретање на јавним мјестима - казао је Радојичић.
Што се тиче забране музике уживо у угоститељским објектима, Радојичић је нагласио да ће то бити стриктно контролисано.

- Угоститељски објекат који направи прекршај, биће свакодневно контролисан. Ако се утврди једна грешка, биће под контролом инспекције и комуналне полицији сваки дан - казао је.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)