СУВОЗАЧ БИО НА МЕТИ БОМБАША! У Сокоцу откривена експлозивна направа испод возила Саше Караџића

О. МАТАВУЉ

20. 10. 2020. у 10:15

СУВОЗАЧ БИО НА МЕТИ БОМБАША! У Сокоцу откривена експлозивна направа испод возила Саше Караџића

Фото Д. Поздеровић

МУП Републике Српске трага за нападачима који су подметнули експлозивну направу под аутомобил "форд галакси" у Сокоцу, за коју у полицији сумњају да је била намењена Огњену Орашанину, званом Орас.

Срећом, бомба се није активирала, јер је на време уочена и деактивирана, чиме су спречене катастрофалне последице.

У ПУ Источно Сарајево наводе да им је 17. октобра пријављено да је у месту Подроманија у Општини Соколац на возилу "форд галакси", који је користио Саша Караџић, постављена експлозивна направа. У први мах се није знало о каквој је направи реч и да ли је активација евентуално била временски подешена, па је евакуисано цело подручје.

- Полицијски службеници обезбедили су лице места и евакуисали становнике. Експлозивна направа је потом демонтирана са возила, а затим и разоружана и извршен је увиђај - рекла је портпаролка ПУ Источно Сарајево Весна Стоканић.

ПРАВИО "ТЕЛЕФОНСКЕ БОМБЕ"

САША Караџић, под чије је возило бомба била подметнута, такође има криминални досије. Суд БиХ га је 2011. осудио на годину и по дана затвора због удруживања у групу ради међународне трговине оружјем. Караџић је тада признао да је за 1.000 евра лично израдио две "телефонске бомбе", сачињене од килограма експлозива "пентрит", магнета и мобилних телефона, које су наводно преко Србије требало да буду транспортоване у Холандију.

Извор близак истрази открива да је направа била подменута на под аутомобила, испод сувозачевог седишта. Због тога се верује да мета напада није био Караџић, већ његов сувозач.

- Караџић се често налази у друштву са Огњеном Орашанином из Сокоца, који има криминални досије. Сумња се да је он био мета напада, што је предмет даље истраге. Срећом, бомба је на време уочена и црни сценарио спречен - каже извор близак истрази.

О свему је обавештено ОЈТ у Источном Сарајеву које је случај оквалификовало као покушај убиства. У истрагу је укључена и Управа за организовани и тешки криминал МУП РС, а бомба је након деактивације упућена на вештачење. Истражитељи очекују да би трагови на њој и возилу могли помоћи у откривању нападача.

- Одређена лица су већ испитивана, проверава им се алиби, док ће неки бити подвргнути и полиграфском испитивању - тврди извор из МУП РС.

Орашанин је у полицијским евиденцијама означен као особа која се доводи у везу са више кривичних дела. Наводно је близак за Дарком Елезом, а 2003. године је био под истрагом због сумње да је пуцао на Ратомира Рату Спаића, који је убијен 2006. У више наврата је хапшен због сукобљавања са власником соколачке пицерије "Викторија" Зораном Чоловићем званим Чавка. У Србији је хапшен 2007, заједно са још неколико Сокочана, због сумње да се могу довести у везу са учешћем у убиству Горана Мијатовића Мите, власника београдског ФК Бежанија, али су сви пуштени у недостатку доказа.

 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)