ЧУВАР ЕКО СИСТЕМА: Под Мајевицом негују пчеле

В. М.

18. 10. 2020. у 16:02

ЧУВАР ЕКО СИСТЕМА: Под Мајевицом негују пчеле

Фото: В. Митрић

ПРЕДСЕДНИК Удружења „Мајевичка кошница“ Здравко Симић каже да се, под Мајевицом, као благо, пчеларама бави 40 домаћинстава, које имају 2.500 пчелињих друштава.

То је, како каже, јако важно, имајући у виду да је на најчувенијем скупу, на ту тему, у Лондону, пчела проглашена као најважније биће на планети.

Василије Перић, начелник општине Угљевик, који је и прекаљени пчелар, каже да у овом крају заиста постоји и свест о значају пчеле у комплетном еко систему. Охрабрује, по његовим речима, што је број пчелињих друштава, као и оних који се њима баве, у сталном порасту, као што људи хожће и желе да се усавршавају. Зато им локална самоупрва организује и семинаре и предавања, као и сајмове на којима излажу своје производе.

- Ова година није била добра, па су приходи у медобрању смањени, мада је цена килограма меда, за извоз, достигла 6,2 евра - каже Перић. - Где би нам био крај да је година боље понела, а ова је једна од најлошијих у последње две деценије. Зато ће општина, а требало би и држава, да помогне пчеларе, јер је то у интересу свих нас. Ово постаје све значајнија грана у привреди и аграру, па су подстицају неопходни.

Прота Станко Васић из Драгинца, код Лознице, иначе родом из Шљивове, код Крупња, каже да и сам, без обзира на велико искуство у том послу које има од малих ногу, увек нешто ново и драгоцвено научи од уљгевичких пчелара.

- Пчелари из братског нам Угљевика имају и добро очувана друштва, велико знање, али и ваљану опрему и сваке године нас обрадују неким новинама – каже Васић, истичући значај сарадње у овој области.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)