ПРИНОСИ ИЗНАД ПРОСЕКА А ИМА И КУПАЦА: Берба кукуруза у Посавини у пуном јеку (ФОТО)

Вид БЛАГОЈЕВИЋ

18. 10. 2020. у 15:31

ПРИНОСИ ИЗНАД ПРОСЕКА А ИМА И КУПАЦА: Берба кукуруза у Посавини у пуном јеку (ФОТО)

Фото: В. Благојевић

БЕРБА кукуруза на подручју Модриче и целе Посавине почела је пре петнаестак дана.

Због киша берба је била прекинута, али је ових дана наствљена и у пуном је јеку.

У овој години кукурузом је било засејано око 8700 хекатара. Према првим подацима кукуруз је добро родио, цена му је солидна. Пољопривредни прозивођач Саво Дринић из Милошевца код Модриче обрађује 32 хектара земље, од чега је 17 хектара под кукурузом, 10 хектара је било под пшеницом и на 5 хекетара је била соја.

- Овогодишњи род кукуруза се креће око 12 тона по хектару и то је више него предходних година, пешница је родила у просеку 6 тона по хектру а соја око 2,5 до 3 тоне по хектру. Соја ја мало подбацила али ја сам задовољан овогодишњим родом све три културе - каже Дринић.

Сву ратарску производњу Дринић пласира на тржите. Како каже задоваљан је трнутном ценом на тржиту, а у првом реду ценом кукуруза која се креће око 30 фенинга по килограму. Како каже откупне цене соје и пешнице биле су боља ове године у односу на предходне.

Фото: В. Благојевић

- Ова година је стварно била добра. Цене су достигле одређени ниво, па се може нешто и зарадити. Појавили су се и откупљивачи са простора Федерације БиХ који одмах плаћају. Скинуо сам соју и за пар дана почећу сетву пшенице - планира Дринић.

На подручју општине Модрича у овој години кукуруз је добро родио. Завршетак бербе са свих површина очекује се за 15-ак дана.

- Пољопривредници се надају да ће временски услови послужити и да ће на време обрати кукуруз и кренути у сетву пшенице. То што је земља сува проблем је, јер је теже обрађивати. Овај крај је познат по традиционалној смени кукуруза и пшенице на обрадивим површинама. Агротерхнички рок за сетву пшенице поклапа се са роком завршетка бербе кукуруза, тако да се надамо да ће наши пољорипвредници успешно завршити сетву- каже Сида Томић, самостални стручни сарадник за пољопривреду у општини Модрича.

Фото: В. Благојевић

На подручју општине Модрича 240 регострованих пољопривредних произвођача остварују право на подстицаје у пољопривредној производњи. Према подацима оделења за пољопривреду, 85 прољопривредника добија републички постицај од 200 марака по хектру засејаном пшеницом. На подручју општине Модрича ове јесени планирано је да се засеје око 1.500 хектара пшеницом.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)