СУМЊА У ПОЛИТИЧКУ ПОЗАДИНУ РАДА ЦИК БиХ: Сњежана Новаковић Бурсаћ о вези чланова изборне комисије и одређених партија

С. М.

14. 10. 2020. у 19:36

ШЕФ Клуба посланика СНСД у Представничком дому Парламента БиХ Сњежана Новаковић Бурсаћ оценила је да су тврдње посланика СДС Мирка Шаровића да постоје пријаве о предизборној крађи, о чему је тражио информацију од Централне изборне комисије БиХ, доказ да су поједини чланови ЦИК блиско везани за одређене политичке странке, попут СДС.

СУМЊА У ПОЛИТИЧКУ ПОЗАДИНУ РАДА ЦИК БиХ: Сњежана Новаковић Бурсаћ о вези чланова изборне комисије и одређених партија

Фото: Новости

- Врло је интересантно да је Мирко Шаровић данас на седници тражио да у дневни ред буде уврштена информација ЦИК о некаквим пријавама. Он је први у јавност изашао са информацијом да има одређени број пријављених предизборних крађа. Намеће се питање одакле Шаровићу тај податак, рекла је Бурсаћева.

Она је подсетила да је пре пет дана посланик СДС Драган Мектић, гостујући на једној телевизији, изјавио да СДС ради инжењеринг.

- Излазе први с тим податком, што директно потврђује да имају најдиректнију везу у ЦИК, рекла је Бурсаћева, додајући да је очито да нерегуларности постоје.

Она је навела да СНСД позива све истражне органе да хитно изврше истраге и отклоне сумње, те позвала политички ангажоване чланове ЦИК да престану дерогирати, ионако, нарушено повјерење у изборни процес за локалне изборе.

Бурсаћева је поновила став о Предлогу закона о спречавању сукоба интереса у институцијама власти БиХ, напомињући да није битно само донети закон, него водити рачуна о томе и како га спроводити.

- Они, предлагачи опозиције, су у овом предлогу тотално пореметили структуру и поделу надлежности по стубовима и пореметили хоризонталну структуру између нивоа, појаснила је Бурсаћева.

Према њеним речима, неспорна је потреба доношења доброг закона о спречавању сукоба интереса, али, за сада, кључни недостатак предложеног текста јесте то што није испраћена расподела надлежности између различитих нивоа власти у БиХ.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)