МАЛИШАНИ ОСУДИЛИ МРЖЊУ: Основан први Дечји суд на свету, у Међашима код Бијељине

В. Митрић

13. 10. 2020. у 18:28

МАЛИШАНИ ОСУДИЛИ МРЖЊУ: Основан први Дечји суд на свету, у Међашима код Бијељине

Фото: В. Митрић

НА ДЕЧЈОЈ земљи „М“, у селу Међашима, код Бијељине, у организације истоимене хуманитарне организације, која више од три деценије брине о правима детета, установљен је „Дечји суд“.

Том приликом су изабране његове судије, малишани узраста до осмог разреда основне школе, из БиХ и суседних земаља, чији су рад, поред осталих, здушно подржали градоначелници Бијељине и Лознице, Мићо Мићић и Видоје Петровић, Зоран Џида, председник Окружног суда у Бијељини, Ранко Дебавац, председник Суда БиХ, преко специјалног уизасланика за ову прилику, професор др Љубомир Ранковић, писац и издавач, многи адвокати, из РС, БиХ из сеседних земаља, попут Анте Нобила из Загреба, хуманисти, уметници, просветни радници, народни трибуни…

Како је рекла дечја амбасадорка, Мишел Мишковић, овај суд не судим људима, већ лошим појавама као што су мржња, зло, злочин, самовоља, сујета,  осветољубивост, а величају њихове супротности, најлепше људске врлине.

- На челу сам Окружног суда у Бијељини, а имамо, под нашим окриљем основне судове у Бијељини, Зворнику и Сребрфеници, као и одељење у Лопара, а њима ћемо, нема сумње, да додамо и овај „Дечји суд“ - рекао је Зоран Џида, председник Окружног суда у Бијељини.

"Дечји суд“ је донео прву пресуду којом је осудио мржњу и позвао на љубав сва оне, који живе, са њом, да је се ослободе да би били сами пред собом бољи и задовољнији. Мале, дечије судије, били су обучени у специјално урађене „тоге“ али плаве боје са жутим крагницама.

Оснивач Дечје амбасаде Душан Томић, домаћин ове светковине, потписао је на овом великом скупу, договор да са градоначелником Лознице, Видојем Петровићем, и одборником у лозничком парламенту, Заном Шаулићем, да се покрене иницијатива мешу одборница да Лозница добије специјалну улицу посвећену деци и да у Скупштини града буде увек „дечја столица“ да опомиње  одрасле, да мисле на младе нараштаје када доносе важне одлуке.Лозница ће постати први град у Србији који ће то да учини, на чему је, како је рекао, лознички градоначелник поносан.

Велику, специјалну повељу Дечја амбасада „Међаши“ доделила је, постхумно,  нашем научнику, Николи Тесли, чија је скулптура постављена на дечју зељми.Ово уздарје биће предато Музеју Николе Тесле у Београду.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)