ПО 2.000 КМ ЗА НОВОЗАПОСЛЕНОГ: Угљевик подстиче запошљавање и породице

В. М.

11. 10. 2020. у 19:25

ОПШТИНА Угљевик одлучила је да за сваког новозапосленог радника послодавцима уплати, одмах, по 2.000 конвертибилних марака, рекао нам је Василије Перић, начелник општине Угљевик..

ПО 2.000 КМ ЗА НОВОЗАПОСЛЕНОГ: Угљевик подстиче запошљавање и породице

Фото: В. Митрић

До краја године, за те намене, обезбеђено је 100.000 КМ, што значи да ће, на тај начин, бити запослено 50 радника, углавном младих.Угљевички начелник подсећа да је ова општина има најмању стопу незапослености у Републици Српској и да је, овде, просечна плата 1.200 конвертибилних марака.

На такав просек, истиче Перић, утичу зараде у великој фирми Руднику и ТЕ „Угљевик“, али све више и више и рад овдапњих приватних фирми из области привреде и пољопривреде, које општина и новачно подстиче и изградњом најсавременије инфраструктуре, како би, буквално, могли да развијају бизнис и на прадедовским имањима, на најудаљенијим деловима општине, у скоро сваком, не само селу, већ и у засеоку.

-Буџет општине је био мањи од 3 милиона, када сам дошао на чело ове локалне самоуоправе, а сада је више од 13 милиона КМ, што сведочи да су се и подстицаји значајно „оплодили“, дали нова радна места, али и допринели да се боље пуни локална каса и шири круг оних који треба да подстиче да успеју у послу, у привреди и пољопривреди.

Фото: В. Митрић

-Овде је и јако повољно место за живот, јер су код нас најефтиније комуналне услуге, од воде, грејања до изношења смећа, као и оне у вртићима, где смо боравак малишана додатно смањили пре извесног времена са 135 на 95.

Да би млади остајали и радили у крају, развијали и ширили породице и бизнис, истиче Перић, општина додељује за свако новорођено дете од 400-700 КМ, а увела је и подршку за рађање деце вантелесном оплодњом зашто даје брачним паровима по 3.000 КМ.

-У некад како су говорили „малом Угљевику“, који је, у међувремену постао једна од најразвијених општина, не само у РС и БиХ, на посао долазе многи Бијељинци, Зворничани, Брчаци... Успоставили смо замах у развоју који не може да се заустави и не сме.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)