ЈАСНО ОПРЕДЕЉЕЊЕ ЗА ЕВРОПСКУ ПЕРСПЕКТИВУ БиХ: Додик се обратио из Брисела, одржан састанак са представницима европских институција

С. М.

09. 10. 2020. у 16:31

СРПСКИ члан Председништва БиХ Милорад Додик рекао је данас у Бриселу да су представници европских институција исказали јасно опредељење за европску перспективу БиХ.

ЈАСНО ОПРЕДЕЉЕЊЕ ЗА ЕВРОПСКУ ПЕРСПЕКТИВУ БиХ: Додик се обратио из Брисела, одржан састанак са представницима европских институција

Фото: Д. Поздеровић

Додик је, након састанка чланова Председништва БиХ са сталним известиоцем Европског парламента за БиХ Полом Ренџелом и председником Европског савјета Шарлом Мишелом, рекао новинарима да ЕУ има низ очекивања и "домаћих задатака" за БиХ.

- Има много тешких ствари, неке су већ урађене, а неке иду за тим и да се мења Устав, што ће бити јако тешко и немогуће, као и део евентуалног преноса надлежности на заједнички ниво у неким европским питањима. То смо слушали 20 година па се није десило, па неће ни сада - истакао је Додик.

Он је навео да у Бриселу сада има више разумевања за БиХ као сложену земљу, која је суочена са многим унутрашњим проблемима.

- Оно што ми треба да урадимо јесте да обезбедимо пролаз одређеним иницијативама као што је мини-Шенген и пакет инвестиција од девет милијарди намењен западном Балкану - рекао је Додик.

Српски члан Председништва је навео да је на данашњим састанцима разговарано и о мигрантској кризи БиХ, те да су чланови Председништва пренели европским званичницима да мигранти представљају не само социјални, већ и безбедносни проблем.

- Европска комисија покреће нови дијалог о питању европских миграција и речено је да ће обухватити и то питање везано за западни Балкан. Сва питања која се посматрају према земљама западног Балкана, посматрају се као један читав регион са специфичности земаља које се тамо налазе - рекао је Додик.

Када је реч о правосуђу, Додик је рекао да је све што се тиче правосуђа у БиХ лоше, али да су то иницијативе које су дошле од ранијих представника ЕУ и високих представника који су креирали један сасвим погрешан и лош правни систем пун корупције и промашаја.

- Они немају право да криве било кога у БиХ зато што су они то урадили. Високи представник је наметнуо законе а ЕУ је, заједно са САД, то подржавала - рекао је Додик.

Он је истакао да би било добро да се отвори дијалог о правосудном систему БиХ и да се дефинише како решити питање правосуђа на нивоу БиХ.

Додик каже да је у разговору са званичницима у Бриселу споменута чињеница да су правосуђе у БиХ креирали странци и да они сносе највећи кривицу за неуспехе у тој области.

- Ако постоји спремност у БиХ да креирамо систем који одговара БиХ усаглашен са европским стандардима, имамо шансе - рекао је Додик.

Одговарајући на питање ко сноси кривицу за оцене из извештаја Европске комисије о напретку БиХ, Додик је рекао да су мало криви и представници Европске комисије јер уносе идеализам који је немогуће остварити.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)