ЦИЉ УСЕЉЕЊЕ ПРЕ ЗИМЕ: Акцију "кућа за Мариће" подржали и Вишковић и Додик

С.М.

08. 10. 2020. у 18:06

У Шековићима је у току хуманитарна акција за изградњу нове куће шесточланој породици Ратка и Јелице Марић из села Марићи у тој општини, који живе у трошној кући старој више од пола века, а акцију су подржали и премијер РС Радован Вишковић и Влада са 10.000 КМ, као и српски члан Председништва БиХ Милорад Додик у материјалу од плоче до крова.

ЦИЉ УСЕЉЕЊЕ ПРЕ ЗИМЕ: Акцију кућа за Мариће подржали и Вишковић и Додик

Фото: Срна

Акцију за изградњу куће овој скромној породици покренуо је Ратков рођак Реља Рељић, који са породицом живи и ради у Бечу. Он је у изјави Срни рекао да радови за сада теку планираном динамиком, имају довољно материјала, спрат је озидан, а вода и струја су доведени до куће.

-Имамо у плану, ако буде лепог времена да покријемо кућу, поставимо столарију, да средимо доњи спрат и уселимо породицу до почетка зиме, а наредне године наставићемо градњу, навео је Рељић.

Он је истакао да ће, уколико остане новца, саградити и једну шталу и набавити краву да би породица имала своју храну.

Рељић се нада да за породицу Марић долазе бољи дани и да ће добри људи наставити да, и у наредном периоду уплаћују донације, колико ко може.

-Замислите како је некоме ко данас треба да обезбеди 21 оброк, а толико дневно треба Марићима, и свим људима који живе нормално, рекао је Рељић и захвалио свим људима који нису остали имуни на вапај Марића.

Фото: Срна

-Хвала премијеру Радовану Вишковићу, захвалан сам и српском члану Предсједништва БиХ Милораду Додику који је донирао материјал у вриједности 11.000 КМ, рекао је Рељић и додао да су општина Шековићи и начелник Момир Ристћ помогли акцију и сигурно ће наставити и убудуће.

Начелник општине Шековића Момир Ристћ рекао је да је акција покренута спонтано.

-Требало је много времена да убедимо оца да промене локацију јер је позиција садашње куће захтевна, таква је конфигурација терена, морали бисмо да уложимо много новца да се уради нови пут и кућа на истој локацији на којој је стара, пристао је и сада градимо на новом терену", рекао је Ристић.

Он је у име општине Шековићи захвалио свим људима који су подржали и даље подржавају ову акцију.

-Посебно бих нагласио помоћ директно од премијера Радована Вишковића и Владе од 10.000 КМ, као и српског члана Предсједништва Милорада Додика у материјалу од плоче до крова, који ће својом донацијом помоћи да се Марићи уселе у кућу достојну 21. века", рекао је Ристић.

Фото: Срна

Марићи сваку нову зиму дочекују са зебњом. Када су изгубили и задњу наду да ће се нешто променити, јавио се Ратков рођак и покренуо акцију којој су се придружили људи добре воље широм Републике Српске и дијаспоре.

Ратко и Јелица за 13 година заједничког живота добили су четворо деце, три сина, Марка, Саву и Дарка и трогодишњу кћерку Рајку, а у децембру биће богатији за још једног члана. Жеља им је да буду живи и здрави и да ускоро уселе у нови дом. Ратко је имао тешко детињство, рано је остао без оца и живот га није мазио. Жеља му је да својој деци обезбеди боље услове.

-Мучио сам се много као дете, а и данас. Моја породица живи од ђечијег додатка и социјалне помоћи. Одем гђе ме ко позове да надничарим, да би зарадио за храну и да би Јелици, због њеног лошег здравственог стања, омогућио да редовно набави терапију. Само да уселимо у нову кућу јер кад дође зима дува на све стране, каже Ратко.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)