ЦВИЈАНОВИЋ УПОЗОРАВА: Алармантни подаци о броју пријављених за гласање из иностранства

С.М.

06. 10. 2020. у 15:26

ЦВИЈАНОВИЋ УПОЗОРАВА: Алармантни подаци о броју пријављених за гласање из иностранства

Фото: Д.Поздеровић

ПРЕДСЕДНИК Републике Српске Жељка Цвијановић изјавила је да су алармантни подаци на које упозоравају у појединим локалним заједницама, попут Братунца и Станара, где је много већи број људи који су пријављени за гласање у иностранству него што је то био случај икада раније.

Коментаришући информације које су се појавиле у јавности да је све већи број бирача пријављених из иностранства за предстојеће изборе, Цвијановићева је истакла да оно што забрињава није сама чињеница да постоје људи који су пријављени у иностранству за гласање, јер то закон дозвољава, већ је драматично то што су за гласање из појединих земаља пријављени људи који никада ни због било какве обавезе нису одлазили у те земље.

-На сцени је очито нека манипулација и ми очекујемо од контролних органа да провјере шта је у питању. Очекујемо да се сви они који су неком недозвољеном радњом стављени на те спискове као прво врате у редовну процедуру за начин гласања и да се утврди ко је одговоран за такве ствари, рекла је Цвијановићева.

Према њеним речима, неопходно је да се утврди кривац и да услиједи санкција за тако нешто.

-Ту треба бити опрезан и утврдити ко све има приступ таквим подацима, на који начин се праве ти спискови, на који начин се неко ко традиционално гласа у Котор Варошу одједном нађе на списку за гласање негде вани, нагласила је Цвијановићева.

Она је додала да је обавеза Централне изборне комисије БиХ да ради брзо и ефикасно и да то што су избори близу не може да буде изговор да се не утврди ко је одговоран за овакве манипулације.

Цвијановићева је навела да већ постоји довољно неповерења када је реч о избору чланова ЦИК, те да је на њима обавеза да покажу своје умеће и омогуће бирачима да остваре своје право тамо где су пријављени.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)