НАГРАДА „КАПЕТАН МИША АНАСТАСИЈЕВИЋ“: Угљевичком начелнику Василију Перићу

В. М.

06. 10. 2020. у 13:12

У КЊИГУ добитника престижног признања „Капетан Миша Анастасијевић“, које носи име по истоименом знаменитом српском задужбинару и хуманисти, које додељује Универзитет у Новом Саду, медијска кућа „Медија инвент“ са партнерима из земље и иностранства, уписао се Василије Перић, начелник општине Угљевик, „за остварена добро своме роду у свим областима живота и рада, не само кроз функцију коју обавља, већ и личним, директним делањем за прогрес свог завичаја и Републике Српске“.

НАГРАДА „КАПЕТАН МИША АНАСТАСИЈЕВИЋ“: Угљевичком начелнику Василију Перићу

Фото: В. Митрић

Владо Маркановић, председник жирија, кажа да је „Перић и као челник ове једне од најразвијених општина, не само на левој обали Дрине, и као потпредседник Ешархијског управног одбора Епархије зворничко тузланске СПЦ, показао и доказао подједнак значај улагања у привреду, пољопривреду и инфраструктуру, с једне стране, и културу, духовност и спорт са друге стране, уз стално вођење рачуна о очувању наше националне и култрне баштине и баштине завичаја, подмајевичког краја“.

У Угљевику, предвођеним њиме, стоји у образложењу награде, одавно нема села до ког не стиже савремен асфалтни пут, а нове друмове добијају и најудаљенији засеоци и сокаци, посебно они на рудним деловима општине, јер је његова жеља да, у сваком делу општине живот буде као и у њеном средишту“.

-Зато су свугде урађени савремени водоводи, модерно уређење и опремљене школе, домови културе, изграђени су многобројни храмови, спортски терени и спортска здања, уз непрестану бригу о породицама градитеља Републике Српске, њених палих бораца и ратних војних инвалида – каже Маркановић. -Унапређена је значајно привредна активност, која је, као и пољопривреда, подстицајима из локалне касе, додирнула „врх“ пословног неба, па стотине и хиљаде људи спремају воће из овог дела РС за извоз и домаћу пијацу.Просечна плата у Угљевику је око 1200 конвертибилних марака.

Улагање у образовање није смао, кроз оно што се чини за овдашње школе, већ, како каже жири, „кроз стипендирање и стално праћење најбољих студената и ђака, како би били примећени, награђени и истакнути као значајни људи за будућност родног краја“.

-Василије Перић је јако побожан човек и предан нашој традицији, посебно вези наших великана Вука Стефановића Караџића, оца наше писмености и културе, и чувеног нардоног песника и гуслара Филипа Вишњића, „српског Хомера“, рођеног у Горњој Трнови, где му је, под руоводствтвом лаурета ове награде, подигнута спомен биста – каже прота Милан Алексић из суседне Лознице, која гаји сјајн еодносе са Угљевиком. -Још давне 1994. године, када је буктао рат на левој обали Дрине, подигли смо споменик, код цркве у Лозници, Филипу Вишњићу, јер смо знали како се за слободу својих огњишта, на разне начине, боре Перић и људи попут њега, које никад није требало нико да учи како треба да се воли и Бог и род, и свој крај, и своја отаџбина и матица Србија.

Перић каже да је, заправо, награда „Капетан Миша Анастасијевић“ признање за локалну власт, али и за све суграђане, „који су се питали и питају се и те како о приоритетма рада, без чије подршке, помоћ и разумевања нема прогреса“.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)