ГРАЂАНИМА ДРАЖЕ СЛАМАРИЦЕ: Штедња у банкама Републике Српске пала за 70 милиона марака

С. МИШЉЕНОВИЋ

05. 10. 2020. у 07:26

ГРАЂАНИМА ДРАЖЕ СЛАМАРИЦЕ: Штедња у банкама Републике Српске пала за 70 милиона марака

Фото Д. Поздеровић

ШТЕДЊА грађана Републике Српске у банкамa за првих шест месеци ове године је мања за 70 милиона марака него на крају прошле године, званични је податак Агенције за банкарство РС.

Саговорници "Новости" кажу да има неколико разлога због чега oпада штедња грађана у банкама, али свим разлозима заједничко је да је на то утицала епидемија вируса корона, која је живот грађана у великој мери изменила.

Према речима наших саговорника, грађани су морали да посегну за "сламарицама" како би надоместили мањак новца узрокован епидемијом вируса корона да би финансирали трошкове живота. Део њих је, како се процењује, радије чувао новац код куће него у банкама, а одређен број грађана је подигао уштеђевину са рачуна јер нису желели да новац остане у банкама.

Фото Д. Поздеровић

Зоран Павловић

Марко Ђого, економски аналитичар, каже да у времену кризе због вируса корона дефинитивно грађани не зарађују као иначе.

- Како би наставили да живе пристојан живот многи грађани су посегнули за уштеђевином - истиче Ђого.

С друге стране, економиста Зоран Павловић, каже да су грађани уместо штедње изабрали да новац или чувају код куће или исти подигну са штедње и улажу у некретнине.

Грађани су, како каже Павловић, проценили да је све боље од опције да новац буде у банкама где би могао остати "заробљен", ако се погорша ситуација са вирусом корона и дође до епидемије огромних размера.

Некретнине су одличне за улагање новца. Услед пандемије биле су повољније за куповину и део грађана је то и урадио уз помоћ новца који је био на штедњи - истиче Павловић.

КРЕДИТИ 2,5 МИЛИЈАРДИ КМ

ПРЕМА подацима из Извештаја о стању у банкарском сектору РС кредити грађана на крају првог полугодишта износили су 2,5 милијарди марака и остали су на истом нивоу као на крају 2019. године.

Павловић каже да у читавој причи око пада укупне штедње у РС утицаја има и сегмент дијаспоре. Очекивани долазак у Српску великог броја њених грађана који раде у иностранству ове године је изостао због ковида 19.

- Из дијаспоре сваке године стигне око три милијарде марака у РС. Представници дијаспоре ове године нису могли да долазе као, иначе, и то се одразило и на финансијски сектор Српске - истиче Павловић, и додаје да су власти на нивоу БиХ морале боље реаговати и обезбедити долазак наших људи из иностранства јер је то финансијска инјекција.

Иначе, према Извештају о стању у банкарском систему РС штедња је мања за око три одсто.

- Међутим, када се додају текући рачуни грађана који су већи за 53,2 милиона марака, укупни депозити грађана који су износили 3,48 милијарди КМ, задржали су исти ниво, тако да је стопа покривености кредита грађана са депозитима 71,9 одсто и већа је за 0,4 процентна поена у односу на крај прошле године - наведено је у извештају.

 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)