ПРИХОДИ ОД ПОРЕЗА У БиХ БУЏЕТ: Промаја због пандемије

В.Митрић

02. 10. 2020. у 00:46

ПРИХОДИ ОД ПОРЕЗА У БиХ БУЏЕТ: Промаја због пандемије

Фото: Д. Поздеровић

ПРИХОДИ од индиректних пореза за период јануар – септембар ове године, у БиХ, у оба њена ентитета и дистрикту Брчко, износили су 5 милијарди и 327 милиона КМ и мањи су за 609 милиона КМ или 10,27 одсто у односу на исти период лане када су бики 5 милијарди и 936 милиона КМ, рекао нам је Ратко Ковачевић, портпарол Управе за индиректно опорезивање БиХ.

Основни разлог пада прихода од нидиректних пореза је, по Ковачевићем речима, „ пандемија узрокована вирусом ковид 19, која је значајно утицала на смањење увоза роба у БиХ и извоза роба из БиХ“.

- У девет месеци 2020. године увоз роба у БиХ био мањи за 15,81  одсто у односу на исти период прошле године, што је знајачно утицало на смањење прихода прикупљених од увозних дажбина. У истом периоду је дошло и до смањења извоза роба из БиХ и то за 12,81 одстп, што потврђује и смањењу економску активност у БиХ од почетка избијања пандемије. Такође, многи обвезници у БиХ нису радили у пуном капацитету, што је утицало и на смањење опште потрошње –истиче наш саговорник.

Након што је УИО извршила повратила обвезницима у систему ПДВ-у износу од 966 милиона КМ, нето прикупљени приходи који су отишли у расподелу корисницима за период јануар - септембар 2020. године, а то су држава, ентитети и дистрикт Брчко, износили су 4 милијарде и 361 милион КМ и мањи су за 488 милиона КМ у односу на приходе које су са Јединственог рачуна корисници добили у истом лањском добу.

Само у септембру 2020. године прикупљено је 624 милиона КМ индиректних пореза што је за 54 милиона КМ мање у односу на септембар 2019. године.

За финансирање државних институција за период јануар - септембар 2020. године распоређен је износ од 581 милион КМ.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)