СУЂЕЊЕ ПРЉАВИМ ИНСПЕКТОРИМА: Кривицу доказују инсајдер и 91 доказ

О. МАТАВУЉ

01. 10. 2020. у 23:12

СУЂЕЊЕ ПРЉАВИМ ИНСПЕКТОРИМА: Кривицу доказују инсајдер и 91 доказ

Фото:О.Матавуљ

ЧИТАЊЕМ оптужнице у Окружном суду у Бањалуци почело је суђење суспендованим инспекторима ПУ Бањалука Ненаду Грујићу и Јелени Флорјан, оптуженима за примање 20.000 КМ мита.

Они се терете да су као инспектори за привредни криминалитет од директора ЈУ "Средњошколски дом" у Бањалуци Бранислава Видића тражили 30.000 КМ да против њега не предузимају службене радње по анонимној кривичној пријави. Видић је Грујићу предао 20.000 КМ мита у означеним новчаницама, након чега је уследило хапшење инспектора.

Републички тужилац Горан Гламочанин у уводној речи је рекао да ће оптужницу доказивати изјавама сведока, пре свих Видића који је био инсајдер МУП РС. Најавио је и извођење 91 материјалног доказа. Појаснио је да су оптужени Видићу говорили да "трпе притисак надређених" у вези с пријавом против њега, па су му предложили да тужилаштву поднесу "лажну пријаву" која ће бити одбачена, а да им он заузврат плати 20.000 КМ. Рекли су му да од тога 10.000 КМ наводно треба ићи поступајућем тужиоцу, а по 5.000 КМ полицијским начелницима. Касније су тражили 30.000 КМ, али да се 20.000 КМ донесе одмах, а остатак када тужилац обустави истрагу.

Браниоци оптужених, адвокати Жељко Вишић и Миљкан Пуцар тврдили су да се ту ради о "добро смишљеној и организованој оптужници" иза које стоји Видић који је, како тврде, изманипулисао и полицију и тужилаштво.

Вишић је устврдио да ће доказати да је Грујић "часно и поштено радио свој посао", те да се зато нашао пред судом.

- Оптужница је заснована на изјави једне особе која је истовремено и сведок и информатор и прикривени истражилац и оштећени. У задњих 10 година против њега је вођен низ поступака и донесено је 15 наредби о обустави истраге. Када је постао свестан да ће против њега бити поднесена пријава, предузео је низ радњи да избегне кривичну одговорност - рекао је Вишић.

Јелена Флорјан/Фото:О.Матавуљ

 

Бранилац Флорјанове, адвокат Миљкан Пуцар сматра да ће "Видић све довео у заблуду" како би прикрио своје незаконитости.

- Њему се ништа не може веровати. Све чини да обмане било кога да би прикрио своје незаконитоси. Процес против мог клијента иде брзо, а против Видића се водио годинама. Једино је питање је да ли је њему неко обећао да ово учини да не буде процесуиран или све његова смишљена акција - рекао је Пуцар.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)