У БАЊАЛУЦИ ОТВОРЕНА ИЗЛОЖБА О ЖИВОТУ И РАДУ ПЕТЕРА ХАНДКЕА: Мали дар великом човеку и пријатељу Срба, Србије и Српске

С.М.

01. 10. 2020. у 18:43

У БАЊАЛУЦИ ОТВОРЕНА ИЗЛОЖБА О ЖИВОТУ И РАДУ ПЕТЕРА ХАНДКЕА: Мали дар великом човеку и пријатељу Срба, Србије и Српске

Фото: Срна

ПРЕДСЕДНИК Академије наука и уметности Републике Српске Рајко Кузмановић отворио је данас у Бањалуци изложбу која садржи фото-документацију, те обиман биографски и библиографски текст и пратећи каталог о животу и књижевном делу нобеловца Петера Хандкеа.

Кузмановић је рекао да је ова изложба мали дар великом човеку - Хандкеу, научнику, књижевнику, академику и носиоцу Нобелове награде.

-Изложба је уприличена поводом доделе Нобелове награде за књижевност Хандкеу прошле године. Хандке је много раније био номинован за ову награду, али је предлог повучен, због његовог пријатељског и објективног става према Србима током и након одбрамбено–отаџбинског рата, рекао је Кузмановић приликом отварања изложбе.

Фото: Срна

Он је подсетио да је неправда према Хандкеу исправљена прошле године, те са поносом истакао да је овај аустријски писац велики пријатељ Срба, Србије и Републике Српске.

-Једини је међу европским интелектуалцима који је током отаџбинског рата од 1992. до 1995. године устао против неправди према Србима, те тиме изградио чврст и трајан пријатељски однос према Србији и целокупном српском народу, рекао је Кузмановић.
Према његовим речима, тај однос је започео пре више од 20 година када је Хандке допутовао у Бих и непосредно се уверио какав је политичка ратна и свеукупна ситуација.
-Убрзо је схватио да се свет погрешно ставио у службу само једне стране, у овом случају бошњачке и да се неоправдано сваљује кривица само на једну страну – српску, навео је Кузмановић.

Он је рекао и да је Хандке, након што је објавио књигу "Правда за Србију, у којој позива западне земље да промене приступ према ратним дешавањима и политику погрешног сврставања, који иду против Срба у БиХ, преко ноћи постао искључен из глобалне интелектуалне заједнице, па је чак обустављена његова номинација за Нобелову награду.

-То све није обесхрабрило Хандкеа да и даље настави да пише и ствара ђела у истом смеру, па је након бомбардовања Београда допутовао у Србију и оштро протестовао против тог напад, рекао је Кузмановић.

Фото: Срна

Коаутор изложбе Ранко Поповић рекао је да је непосредни повод изложбе тај што је Хандке инострани члан АНУРС од 2008. године, као и промоција његовог дела на начин да он не буде популаран само по ономе што се може о њему прочитати у штампи, него да његова дела постану предмет интересовања читалаца.

-Они који га добро знају, читајући његова изворна дела, кажу да је Хандке велики писац у њемачком језику, један од ретких који померају границе у своме језику, а то се у преводу не може осетити, рекао је Поповић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)