ЧУВАЈУ ТЕКОВИНЕ ЈУНАКА: Сећање на страдале из Доњег Забрђа у РС

В.Митрић

29. 09. 2020. у 23:55

ЧУВАЈУ ТЕКОВИНЕ ЈУНАКА: Сећање на страдале из Доњег Забрђа у РС

Представници општине Угљевик

У Доњем Забрђу данас је служењем парастоса за 16 погинулих борцима Војске Републике Српске и свим погинулим мештанима током народноослободилачког рата из овог места, обиљежен је Дан месне заједнице.

На спомен-обележју погинулима у протекла два рата уписано је 246 имена палих бораца и цивилних жртава.

Дан месне заједнице Доње Забрђе установљен је 1995. године када се из заробљеништва вратио 61 српски борац од којих су половина била мештани. Они су 11 месеци били заточени у Тузли, након заробљавања на мајевичкој Лисачи.

Председник Борачке организације Угљевика Јован Маринковић рекао је да циљ и обавеза да се код сваког споменика погинулим борцима одржи парастос.

Председник Скупштине општине Угљевик Ђоко Симић, који је мештанин Доњег Забрђа, истакао је да је данашњи дан за ово мјесто веома значајан јер су се из заробљеништва вратили младићи од којих је највише било управо из Забрђа.

Начелник општине Угљевик Василије Перић присуствовао је парастосу и нагласио да сви грађани Републике Српске треба да следе идеале за које су се српски борци жртвовали

 

Цвеће на спомен-обежје положили су представници општине Угљевик, угљевичке Борачке ораганизације, представници општине Беочин, месних заједница Доњег Забрђа и Сусека, те породице, саборци.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)