НЕМА БИРАЊА СУДСКИХ ПРЕДМЕТА! Шта доноси дуго очекивано усвајање ревидиране стратегије процесуирања ратних злочина у БиХ

С. МИШЉЕНОВИЋ

29. 09. 2020. у 16:39

НЕМА БИРАЊА СУДСКИХ ПРЕДМЕТА! Шта доноси дуго очекивано усвајање ревидиране стратегије процесуирања ратних злочина у БиХ

Тужилаштво и Суд БиХ / Фото Д. Поздеровић

НАКОН две године опструкција СДА је, ипак, попустила и усвојена је Ревидирана стратегија за рад на предметима ратних злочина БиХ.

Ово ће у пракси значити коначно отварање судских просеца за десетине најсложенијих предмета ратних злочина, а поготово где су жртве Срби.

Ови предмети су, како кажу саговорници нашег листа, годинама по ладицама у Тужилаштву БиХ и купе прашину јер бошњачки политички врх није дозвољавао преко својих "пипака у правосуђу" да исти буду отворени. То су, пре свега, злочини над Србима у Сарајеву и ширем подручју тог града, као и злочини над Србима у Подрињу. За те злочине одговорност сносе боњшачки ратни политичари који и данас господаре политичком сценом у БиХ.

За разлику од српских ратних политичара и војног врха, где су многи процесуирани, код Бошњака нико од важнијих ратних политичара није био пред правосуђем због ратних злочина, а то исто важи и за велики број чланова тзв. Армије БиХ. Ратни политички и војни бошњачки кадар данас је у највећем броју у СДА.

Милорад Којић, директор Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица РС, каже да ће се коначно усвајањем и применом стратегије Тужилаштво БиХ бавити само најсложенијим предметима ратних злочина у БиХ.

Милорад Којић / Фото Д. Поздеровић

- Уведен је систем одговорности за тужиоце. То је кључ ове стратегије. Нема више у пракси могућности да тужилац опструише предмет и да прође некажњено. Сада ће одмах сносити одговорност. Такође, тужилац из Тужилаштва БиХ не може више бирати који ће предмет ратног злочина радити, а који неће. Сада ће то бити најсложеније предмети ратних злочина и мораће их завршавати. Анекс "А" стратегије је прописао и критеријум како неки предмет добија оцену сложености - појашњава Којић и додаје да ће се направити селекција најсложенијих предмета.

ДВОСТРУКИ АРШИНИ

УВЕРЕНИ смо да више неће бити двоструких аршина у правосуђу БиХ када је реч о процесуирању ратних злочина почињених над Србима и да ће српске жртве рата имати једнак третман, као и жртве друга два народа - рекао је Вељко Лазић.

Он очекује да ће до краја године тужиоци Тужилаштва БиХ започети са радом на најсложенијим предметима ратних злочина, а да би се то десило, најпре Министарство правде БиХ треба да формира надзорно тело које ће пратити спровођење стратегије.

Председник Републичке организације породица заробљених, погинулих бораца и несталих цивила Вељко Лазић очекује да ће бити убрзано процесуирање одговорних за злочине над Србима.

Он сматра и да ће се усвајање стратегије позитивно одразити на убрзање процеса тражења српских жртава рата и ексхумације и идентификације несталих.

- Српска још трага за 1.652 несталих лица, од којих 626 војника и 13 припадника МУП РС, и 1.013 цивила - истакао је Лазић.

 

ДВЕ ДЕЦЕНИЈЕ ЗАТАШКАВАЊА

НЕ треба занемарити чињеницу да смо већ поред две деценије заташкавања многи случајева ратних злочина, поготово где су Срби жртве, изгубили још две године јер СДА није хтела да подржи усвајање стратегије. Због тога поједини предмети ратних злочина никада неће бити процесуирани јер сведоци више нису међу живима - истиче Милорад Којић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)