ДОДИК: У БиХ неће бити рата, али постоји могућност да Срби и Хрвати затраже излазак из БиХ

Танјуг

26. 09. 2020. у 11:43

СРПСКИ члан Председништва БиХ Милорад Додик изјавио је да у БиХ неће бити рата, већ да су то "флоскуле којима Бошњаци из Сарајева настоје плашити странце"

ДОДИК: У БиХ неће бити рата, али постоји могућност да Срби и Хрвати затраже излазак из БиХ

Фото: Танјуг

"Претећи ратом они желе задржати своје право да буду тутори и да мајоризују друга два народа у БиХ. Ако желе Босну као већински народ, онда морају дати многе концесије", казао је Додик за "Вечерњи лист", издање за БиХ.

Он је, међутим, најавио могућност да Срби и Хрвати затраже излазак из БиХ, јер им се, како је казао, оспоравају права загаранована Уставом и Дејтонским споразумом.

Додик је оценио да Бошњаци "у својој арогнацији оспоравају постојање других народа и да не би прешао преко увреде (лидера СДА Бакира) Изетбеговића Хрватима да су мањина".

Он је даље казао да у БиХ не може да постоји грађанска држава, наводећи да је то "погубна варијанта и подвала коју Бошњаци гурају Србима и Хрватима".

С друге стране, нагласио је он, Хрвати и Срби инсистирају на конститутивности народа и паритету из Дејтона, "док се другачије не договоримо".

Сада имате један народ који жели реализацију `грађанске` приче, а друга два народа то не желе, то су Срби и Хрвати", рекао је српски члан Председништва БиХ.

Ако се на томе буде инсистирало, оценио је Додик, вероватно ће представници Срба и Хрвата донети заједничку декларацију и тражити да изађу из БиХ, јер им се, како он тврди, оспоравају права загаранована Уставом и Дејтонским мировним споразумом.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (6)